Home Dwars nieuws GFT: geef iets terug aan de natuur

GFT: geef iets terug aan de natuur

0

GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval. In ons stadsdeel heeft elke benedenwoning van de gemeente een rolcontainer gekregen. Zesduizend zijn er verstrekt. Daar was niet iedereen blij mee.

Dick Feenstra

‘Hoezo niet blij mee?!’ zegt een buurtgenoot, ‘Twintig jaar geleden hadden we ondergrondse containers voor groenafval in onze wijken. Maar daar werd ook veel vuilnis in gegooid. Na een paar jaar hield die inzameling dus op en verdwenen die containers. Sindsdien is dus al het GFT van heel veel mensen verbrand. Alles wat geleefd heeft, is geen afval. We zijn een consumptiemaatschappij geworden die liever leeft van -, dan levert aan. De aarde kun je niet blijven leegroven, maar moet je koesteren en voeden. Groente-, fruit- en tuinafval zorgen voor compost waarmee je iets terug kan geven aan onze natuur. Ik ben heel blij met dit initiatief van onze gemeente.’

Uit zicht
Zijn buurvrouw denkt daar anders over: ‘Ik heb helemaal geen groenafval, we vriezen alles in. Wat moet ik met zo’n gigantisch ding in mijn voortuintje. En bovendien hoe moet ik die bak schoon houden? Die gigant is voor mij een sta in de weg. Dankzij de struiken heb ik hem uit het zicht kunnen plaatsen.’ Ze heeft een tuintje voor en achter een grote. Gaandeweg bedenkt ze haar snoeiafval toch beter kwijt te kunnen in die rolcontainer.

Milieudoelstellingen
‘Weet je dat al dat GFT naar Vattenvall  gaat en dat die daar biogas van maken?’ vraagt een andere buur. Vattenfall ontkent elke betrokkenheid. Stadsdeel Oost laat weten dat het ingezamelde GFT naar Meerlanden gaat om verwerkt te worden tot compost en biogas.

Groente-, fruit-, etensresten en tuinafval maken zo’n derde van het restafval uit. Gfe/t afval is een waardevolle grondstof. Als het apart wordt ingezameld kan het voor 100% worden verwerkt, wat goed voor ons milieu is. Daarnaast is het apart ophalen van gfe/t nodig om de verplichte Europese en landelijke milieudoelstellingen te halen. Op plekken waar veel hoogbouw is komen daarom containers op straat.

Feest
Dankzij de inspanningen van de organisatie Afval naar Oogst en honderden vrijwilligers hebben vijftien buurttuinen dit jaar al meer dan 25.000 kilo groente-, tuin- en fruitafval van de vuilnisbak kunnen redden. Dit resultaat wordt gevierd op 28 september tijdens het Afval naar Oogstfeest.

Afval naar Oogst begeleidt vrijwilligers bij het maken van hoogwaardige compost, die weer gebruikt wordt om de tuinen te voeden. Daardoor kunnen er opnieuw groenten, kruiden, fruit en bloemen groeien. Van afval naar oogst dus! In Oost ben je welkom bij Anna’s Tuin & Ruigte, Pangea Garden, De Meevaart, De Bajestuin en KIT Tropentuin. Tijdens het Afval naar Oogstfeest op 28 september kun je ervaren wat je allemaal met keukenafval kunt doen. Op afvalnaaroogst.nl valt meer te ontdekken.

Onze stad wil in 2030 zeker 75% van het gft-afval hergebruiken. Dat zal lukken als elke Amsterdammer een steentje gaat bijdragen. Niet alleen bewoners, ook bedrijven, horeca en  sportverenigingen zullen mee moeten gaan doen om van GFT vruchtbare aarde te maken. Dat is toch niet te veel gevraagd?