Hoe leven we in Amsterdam-Oost? Kennen we elkaar? En die mensen aan de andere kant van de Ringvaart of de Wibautstraat? Drie organisaties bundelen deze herfst hun krachten in een cultuurprogramma voor iedereen – Muziektheater PRA, welzijnsorganisatie Dynamo en Boost waar Amsterdammers en nieuwkomers elkaar ontmoeten.

Anneke Hesp | Foto Muziektheater PRA

Je komt alleen binnen in café Genieten. Of samen. Je zoekt een plekje en wacht stil. Of je mompelt beleefd wat naar je linkerbuur en je rechterbuur. Kopje thee, koekje erbij en geleidelijk aan gebeurt er iets. Een man loopt door de ruimte, het wordt stiller. Trommelslagen, een viool en ineens zit je te kijken naar wat daar voor je neus gebeurt. Is het dansen, is het alleen maar gein?

‘We willen geen cultureel eilandje zijn’

Mandje cultuur
Woorden zijn niet nodig. We worden meegenomen letterlijk stapje voor stapje, door de muziek, door de dansers. Er komen mensen naar voren die een lied zingen uit een land waar je nog nooit bent geweest, een benenvirtuoos laat zijn trucs zien, een kind danst een ererondje, er past veel in het mandje cultuur. Wie weet sta je onverhoeds mee te dansen, maar je kan ook blijven zitten als de gêne te groot is of je benen het niet redden. Daarna soep voor wie wil, gebrouwen door de Krachtvrouwen. Die kooksters steken elke dag de handen uit de mouwen in Boost, de dansers en muzikanten komen van muziektheater PRA en veel deelnemers hebben de weg hierheen gevonden via welzijnsorganisatie Dynamo. Het programma is nooit in beton gegoten, maar wordt ontwikkeld uit diverse workshops.

De hele wereld is naar Amsterdam-Oost gekomen

Jamsessies en freestyle
Deze herfst wordt de aanpak uitgebreid. Er komt een Boostband met elke week jamsessies en urban dance voor kinderen. Muziek- en/of dansworkshops komen er voor iedereen, maar er is speciaal muziektheater voor vrouwen. Vanaf januari freestyle voetbal voor kinderen.

Loop je naar huis dan besef je dat cultuur voor jou vaak iets is van de witte bubbel: Engelstalige pop, Amerikaanse films, de NPO, RTL, theater, de tv…. Maar de hele wereld is naar Amsterdam-Oost gekomen. Wil je die wereld aan cultuur ook meebeleven dan kan dat hier vrijblijvend. Wil je meer, dan kun je meedoen aan de workshops van de komende maanden.

Ontdekkingsreis
Artistiek leider Monique Masselink legt uit waarom Muziektheater PRA hieraan meedoet: ‘Ik ben elke keer weer onder de indruk van de warmte en de vitaliteit van de verschillende culturen die we in de workshops tegenkomen. En de talenten die mensen blijken te hebben. Het is alsof we samen een ontdekkingsreis maken.’ De drie organisaties zoeken naar wat werkt en hebben al verbindingen met een aantal andere lokale organisaties en initiatieven. Maar ze willen meer. Masselink: ‘We willen geen cultureel eilandje zijn. We zoeken mensen die mee willen doen, die hun talenten willen inbrengen en verder ontwikkelen. En dan samen verder onderzoeken wat onze mogelijkheden zijn.’

Kennismaken?
Kijk op Leven in je buurt

Zaterdag 7 september (24 uur Oost) Café Genieten
zondag 29 september Café Genieten
zaterdag 19 oktober Brinkhuis
zondag 17 november locatie volgt
zondag 15 december locatie volgt

Deur open 15.00 uur. Tot 15.30 inloop, 16.30 napraten en soep