Het grote aantal jonge kinderen die op opgevoerde fatbikes en met hoge snelheid door het verkeer flitsen, brengen de verkeersveiligheid op straat in gevaar. Het houdt veel mensen, ook in Oost, bezig. De gemeente maakt zich ernstige zorgen over de verkeersveiligheid, veroorzaakt door (opgevoerde) e-bikes, maar kan er weinig aan doen. Gemeenten pleiten nu in Den Haag voor strengere regelgeving. Inmiddels is een landelijke, grootschalige actie gestart tegen het opvoeren van e-bikes, waaronder fatbikes.

Iedereen heeft er last van, op de weg, fietspad en zelfs op het trottoir flitsen de opgevoerde e-bikes en fatbikes met hoge snelheid rond. Vaak zonder helm en rijbewijs. Vaak zijn ze ook niet verzekerd. Onderzoek leert dat kinderen en jonge tieners complexe verkeerssituaties en hoge snelheden niet goed kunnen inschatten. Ook zijn ze niet in staat om op hoge snelheid snel beslissingen te nemen in het verkeer. Dit blijkt uit gegevens van de spoedeisende hulp. Inmiddels belandt ongeveer de helft van de slachtoffers die dit jaar door fatbikes op de spoedeisende hulp. Ze zijn tussen de tien en veertien.

De gemeente kan de regels niet veranderen, dit is aan de rijksoverheid. Wethouder Van der Horst is samen met andere gemeenten en organisaties actief aan het lobbyen bij het rijk. Zij pleiten voor strengere regelgeving, zoals een verbod op de verkoop van opgevoerde e-bikes, een minimumleeftijd en een campagne die op de gevaren wijst. De rijksoverheid heeft gehoor gegeven aan de oproep voor een campagne. Die is op 5 september gestart. Het is een grootschalige actie tegen het opvoeren van e-bikes, waaronder fatbikes.

Bij meer dan zestig middelbare scholen in Amsterdam worden grote borden rond lantaarnpalen geplaatst en zijn posters langs meer dan honderd wegen te zien. De politie houdt in Amsterdam geregeld succesvolle handhavingsacties, waarbij e-bikes, waaronder fatbikes, op rollerbanken worden getest op snelheid. Ouders zijn via de scholen gewaarschuwd voor de gevaren van het rijden op opgevoerde e-bikes, waaronder fatbikes.

E-bikes, waaronder fatbikes, mogen een maximale trapondersteuning van 25 km/u hebben. Bij aanhouding wordt een boete uitgeschreven van € 310,00. Als dezelfde persoon nogmaals wordt aangehouden, volgt opnieuw een boete en wordt de fiets in beslag genomen. Deze boetes kunnen leiden tot een strafblad. Daarnaast loopt de fietser bij een ongeval met een opgevoerde e-bike waaronder fatbike een groot risico, omdat de verzekering niet uitkeert en hij of zij dus zelf voor de kosten opdraait.

Check komveiligthuis.nl/ebikes