Op de laatste zondag van augustus ging ik eens kijken hoe de eerste straten van de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland erbij lagen. Behalve de Rudi van Dantzigstraat vind je hier de Anna Pavlovastraat, het Pina Bauschplein, de George Balanchinestraat en de Olga de Haasstraat. De oplettende lezer heeft al in de gaten dat dit de Balletbuurt in aanbouw is.

Sinds 1982 woonde Fokko Kuik in verschillende buurten in Oost, werkte ruim 20 jaar als verkeersadviseur bij de gemeente en is sinds vorig jaar postbezorger in de Watergraafsmeer. Zo bouw je persoonlijke banden op met verschillende straten in Oost. Volg Fokko Kuik door de straten van Oost.

Er woonden nog geen mensen, maar de vestiging van Inholland leek al helemaal klaar voor het ontvangen van de eerste studenten. Aan de vaandels te zien waren de introductiedagen al achter de rug. Er is ook een filiaal van de Oba-next in gevestigd en op de hoek van het grote pand is ruimte voor een café ingepland. Nu nog even een exploitant vinden, vermoed ik.

Wat betreft de bereikbaarheid: de IJtramhalte ligt op loopafstand, er zijn al extra bushaltes voor lijn 37 aangelegd langs de Zuiderzeeweg en de directe toegang tot de GVB-pont naar Sporenburg is ook gereed om de toestroom van enkele duizenden mensen in goede banen te leiden.

Het Baggerbeest, een tijdelijk gebouw met ateliers voor kunstenaars, met een flink café met terras op de hoek, lag er ook al uitnodigend bij, maar was helaas nog gesloten toen ik er een kijkje wilde nemen. Het gaf al met al een bijzonder gevoel om in zo’n maagdelijk gebied alvast de sfeer te proeven.

Hier zal het over een paar weken ineens gaan leven als er niet alleen maar bouwvakkers meer rondlopen, maar ook de studenten en de eerste bewoners bedacht ik me. De 100 meter hoge flat Justus, met bijna 300 middenhuur woningen is al volledig verhuurd, begrijp ik en ook het ‘Sluishuis’ van Bouwgroep De Nieuwe Uitleg is klaar voor bewoning zoals onlangs al te lezen was op oost-online. Winkels zullen er nog niet zijn de komende tijd. Maar als je even oversteekt naar het deel van het Zeeburgereiland, waar al wel flink wat mensen wonen, vind je daar in ieder geval genoeg basisvoorzieningen.

Het GVB-veer vaart voorlopig alleen nog op doordeweekse dagen, om de 20 minuten en dan ook maar tot 7.00 uur ’s avonds. Dus als je straks iets te lang blijft hangen in Bar Baggerbeest zul je met bus of tram of over de Amsterdamse Brug weer terug moeten naar de rest van de stad.

Een paar weken later op een doordeweekse maandagmiddag fietste ik er weer langs en zag ik inderdaad flink wat groepjes studenten lopen op weg naar de IJtram. De nieuwe bushaltes leken nog niet erg in trek en aangezien de directe looproute naar het GVB-veer toch ook nog niet gereed is, lijkt de fiets-veeroptie ook nog geen succesformule. De bewoners van Sporenburg, die vreesden voor ernstige fietsdrukte vanaf het pontveer door hun wijk, kunnen voorlopig opgelucht ademhalen.

Intussen wordt er alweer gewerkt aan nieuwe bouwprojecten: meer woontorens en een Montessorischool. Dus dat geeft de komende jaren nog wel wat zand, stof en herrie. Het was een winderige septemberdag met mooie wolkenluchten. Over een paar weken wordt het echt herfst. Toepasselijke naam wel ‘In Holland’, bedacht ik me.

Lees ook
De andere straten van Fokko Kuik