Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Een onmogelijk leven’ van Matt Haig

Boek van de Week | ‘Een onmogelijk leven’ van Matt Haig

0

Boek van Week 40 

Er bestaan leuke boeken en mooie boeken. Leuke boeken hebben een leuk verhaal. Mooie boeken zijn mooi geschreven. Zo mooi dat de manier waarop de woorden samen komen je een goed gevoel geeft als lezer. Dat tweede komt minder voor, maar Een Onmogelijk Leven van Matt Haig is er een voorbeeld van. Haig vindt een prachtige manier om de gedachten van de gepensioneerde wiskundedocente Grace Winters te verwoorden.

Grace had haar man en zoon verloren en voelde zich alsof ze in de automatische piloot leefde. Dan erft ze plotseling een huis op Ibiza van een oude vriendin, Christina. Grace is altijd binnen de comfortzone, met alle regels gebleven. Nu, door deze verrassing, realiseert ze zich hoe spannend en leuk het kan zijn om impulsief te zijn en de grenzen op te zoeken. En ze krijgt de kans om impulsief te zijn door het huis op Ibiza te bezoeken. Ze komt er met hulp van Alberto, een vriend van Christina, achter dat Christina haar dit huis niet zomaar heeft nagelaten, dat hier veel meer achter zit dan dat ze ooit had kunnen denken. En vooral, meer dan dat ze ooit had gewild. Ze weet niet meer wie ze moet vertrouwen en of ze haar eigen onderbuikgevoel nog wel kan vertrouwen.

Matt Haig was jarenlang depressief. De meeste van zijn boeken gaan over mensen die zich ook zo voelen, maar tijdens het verhaal hoop vinden. Als 24-jarige woonde Haig op Ibiza waar hij tickets verkocht voor clubs. Op het eiland bedacht hij dat als hij ooit een boek zou schrijven, het op Ibiza af zou moeten spelen. Recent realiseerde hij zich dat Ibiza veel negatieve herinneringen terugbracht, aan zijn depressieve tijd. Toen is hij naar Ibiza teruggekeerd om positieve herinneringen te creëren, met goed eten en mooie natuur, vertelde hij op een podcast. Tussen 24 en nu, 49, schreef hij een aantal andere boeken, maar dit is de eerste die zich op Ibiza afspeelt.

Zoals ik had verwacht, omdat ik Haigs eerdere boek Middernachtbibliotheek al had gelezen, was dit boek enorm filosofisch. Vlak voordat ze het water in springt, zegt Grace:   ‘Misschien had ik, na te hebben ontdekt dat dit prachtige eiland me compleet koud liet, beseft dat ik niets te verliezen had. Of misschien, heel misschien, was het tegenovergestelde ook het geval. Misschien besefte ik dat ik het patroon moest doorbreken. Dat ik dan zou ontsnappen aan de wachtstand waarin ik me bevond. Ik zou doodgaan, of ik zou een manier vinden om echt te leven.’ Door wat ze hierna meemaakte, leerde Grace echt te leven. Dit boek is daarom voor iedereen een goede les om uit de comfortzone te gaan.

De schrijfstijl van Haig doet mij denken aan die van Taylor Jenkins Reid. Fans van haar plot twists en bijzondere personages, vooral in The Seven Husbands of Evelyn Hugo en Malibu Rising, zullen genieten van Een Onmogelijk Leven. Het boek is fijn om te lezen en enorm lastig om weg te leggen. Soms komt er magie in voor, maar juist op een hele symbolische manier die ook mooi is voor mensen die even weinig in magie geloven als Grace, de wiskundedocente. Maar zoals Alberto tegen haar zei, in een poging haar over te halen: ‘Het enige wat je op dit moment hoeft te geloven is dat we misschien niet al het leven in dit universum kennen. Dat we niet zo arrogant zijn om te denken dat dit het moment in de geschiedenis is waarop we alles weten wat er te weten valt.’

_____

Een onmogelijk leven is geschreven door Matt Haig
Vertaald door Monique ter Berg en Elise Kuip
Verschenen bij Uitgeverij Lebowski
Amber van der Garde
is boekverkoper bij IJburg Boeken, IJburglaan 561