Waterschap Amstel, Gooi en Vecht maakt in samenwerking met Freek Wallagh, de nachtburgemeester van Amsterdam, het vierde dijkgedicht in Flevopark Amsterdam. De 100 meter lange tekst moet het belang van sterke dijken voor mens en dier benadrukken. Natuurlijk ging oost-online een kijkje nemen toen dit op maandagnamiddag 30 september werd onthuld.

Anne-Mariken Raukema

Sterke dijken zijn van levensbelang. We zien de laatste tijd wereldwijd enorme overstromingen als gevolg van enorme regenval; recentelijk nog in Oostenrijk en Nepal. Maar eerder ook in eigen land (Limburg) en vlakbij (Duitsland, België).

In het Flevopark is ook een dijkverbetering nodig, omdat deze op den duur niet hoog genoeg. Daarom onthult Waterschap Amstel, Gooi en Vecht op de dijk in het Amsterdamse Flevopark een 200 meter lang gedicht van Freek Wallagh. Het gaat om het deel van de dijk vanaf het Waterkeringpad tot en met de Valentijnkade. Het gedicht laat de urgentie van de dijkverbetering zien. Freek Wallagh werd in navolging van Yousef Gnaoui, Freek de Jonge en DO gevraagd om het dijkgedicht van 2024 te maken.

Dijkgedicht 2024 ‘Ons Flevopark’

Met m’n poten in het riet,
En m’n voeten in het water,
Vereeuwigen wij de zonsopgang.
Van het gebrul van duizend Amsterdammers,
Naar het gefluister van een vleermuis,
Samen wakend over onze tuin.
Als jij slaapt neem ik de wacht over.
Houd jij ‘s ochtends dan mijn voeten droog?

Urgentie
Klimaatveranderingen zorgen ervoor dat sterke dijken belangrijker zijn dan ooit. Dit komt door de combinatie van bodemdaling, zeespiegelstijging en biodiversiteit die onder druk staat. Het gedicht van dit jaar staat symbool voor de verbinding tussen mens en natuur, en laat zien hoe we samen verantwoordelijk zijn voor het zorgen voor onze omgeving. In het Flevopark, waar de dijkverbetering plaatsvindt en het gedicht is geplaatst, is sprake van een hoge biodiversiteit. Er zijn maar liefst negentien beschermde diersoorten, waaronder veel nachtdieren.

Bewustwording
Om in de toekomst het Flevopark en de bijzondere nachtdieren te behouden is een dijkverbetering nodig. Omdat veel mensen niet weten dat de helft van ons waterschap onder zeeniveau ligt, en dat er dijken liggen en moeten worden onderhouden worden bewoners en ondernemers actief bij de aanpassingen betrokken. De onzichtbare dijk in het Flevopark wordt daarom zichtbaar gemaakt met de dijkgedichten, nu de vierde op rij.

Wees er op tijd bij
Afhankelijk van de weersomstandigheden is het gedicht een maand lang te bewonderen. Het dijkgedicht en meer informatie over het Flevopark en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is tevens op locatie te beluisteren via een audiotour. Door de QR-code te scannen kun je tijdens een wandeling langs het dijkgedicht onder andere luisteren naar het ingesproken gedicht door Freek Wallagh en verhalen over het Flevopark met betrekking tot deze dijkverbetering.

Check www.agv.nl