Para ice hockey is geland waar de sport thuis hoort en is nu onderdeel van IJshockey Nederland. Deze sportbond is nu verantwoordelijk voor alle activiteiten rondom Para ice hockey, waaronder de organisatie van competities en evenementen. De symbolische overdracht van Gehandicaptensport Nederland naar IJshockey Nederland vond plaats tijdens de Ron Bertelingschaal in de Jaap Edenbaan.

Met de organisatorische overdracht naar IJshockey Nederland zal de sport verder worden geïntegreerd in de bredere ijshockeygemeenschap. Dit najaar start de eerste officiële Para ice hockeycompetitie onder de vlag van IJshockey Nederland, een belangrijke stap in de verdere breedtesportontwikkeling en promotie van de sport.

Para ice hockey, ook wel sledgehockey genoemd, is een aangepaste variant van ice hockey die speciaal is ontwikkeld voor mensen met een lichamelijke beperking. De spelers gebruiken een speciale slee (sledge) en twee sticks om zowel te manoeuvreren als de puck te spelen. Het is een sport die vraagt om snelheid, behendigheid en teamwork, en die toegankelijk is voor een brede groep sporters.

Para ice hockey spannende sport
De demonstratiewedstrijd op de Jaap Edenbaan liet zien hoe spannend en aantrekkelijk Para ice hockey kan zijn, wat bijdroeg aan het enthousiasme voor de verdere ontwikkeling van de sport in Nederland. Het para ice hockey is een vast programmaonderdeel van de Paralympische Winterspelen en wordt met name in de traditionele ijshockeylanden zoals Canada, Rusland en de Verenigde Staten op hoog niveau beoefent.

Toekomst van Para ice hockey in Nederland
Op dit moment zijn er drie actieve clubs die zich toeleggen op Para ice hockey in Nederland. In Amsterdam is dat AT Para die speelt in de Jaap Edenhal en er zijn clubs in Nijmegen en Dordrecht. Dit najaar start de eerste officiële Para ice hockeycompetitie onder de vlag van IJshockey Nederland, een belangrijke stap in de verdere breedtesportontwikkeling en promotie van de sport.