Home Duurzaam IKC Laterna Magica maakt vliegende start met E-waste race tussen basisscholen

IKC Laterna Magica maakt vliegende start met E-waste race tussen basisscholen

0

De Laterna Magica Basisschool (unit 6) op IJburg doet mee aan de E-waste race met nog negen scholen uit Amsterdam. Tijdens deze wedstrijd halen de basisscholen in vier weken zoveel mogelijk elektronisch afval (ook wel e-waste) op. De groepen 5 tot en met 8 van de Laterna Magica maken een vliegende start. In de eerste week haalde vijfentwintig kinderen al 112 elektronische items op. De race duurt nog tot 17 oktober.

De kinderen zorgen ervoor dat klein elektronisch afval een tweede leven krijgt. Zo leveren ze een prachtige bijdrage aan de circulaire economie. ‘Sommige kinderen zijn heel fanatiek. Maar over-all zijn we heel erg verrast met het aantal opgehaalde items na een week’, zegt leraar Guus. 

De leerlingen zijn op IJburg huis-aan-huis langs de deuren gegaan om kapotte of ongebruikte elektrische apparaten in te zamelen. ‘Sommige zijn heel fanatiek en gaan met hun ouders op de bakfiets de wijk in na schooltijd’, vertelt Guus. ‘Ze komen met van alles terug op school, van kabels tot mobiele telefoons en van ventilatoren tot zelfs een magnetron.’

In de ochtend vinden twee jonge scholieren tijdens de pauze twee afgedankte ventilatoren op het naastgelegen Theo van Goghpark. Trots komen de kinderen hun vondst tonen aan Guus, die meteen de apparaten in het systeem zet. De kinderen krijgen punten voor elk apparaat dat ze inzamelen en ze laten het zelfs repareren bij een Repair Café. 

‘De kinderen zijn van plan de apparaten ook op Marktplaats te zetten, gratis af te halen’, licht Guus toe. ‘Ze vermelden erbij dat ze meedoen aan de E-Waste race en in verband met de veiligheid mogen ze het niet testen. Daarom weten ze niet of iets nog werkt. Ze leggen dat verrassend goed uit’, aldus de leerkracht.

‘De inwoners in de buurt van de scholen op Oost kunnen meehelpen. Als ze een elektronisch apparaat kwijt willen, dan kunnen ze het apparaat eenvoudig aanmelden via ewasterace.nl’,  vertelt een betrokken medewerker van de gemeente. ‘Of ze kunnen het afgeven op school.’

Op de laatste dag van elke E-waste Race wordt de winnende school bekendgemaakt op ewasterace.nl. De winnende school krijgt een schoolreisje naar museum NEMO.

De deelnemende scholen

  • IKC Laterna Magica (unit 6) – Eva Besnyöstraat 491
  • Frankendaelschool – Hogeweg 61-63
  • IKC Frankendael – Laing’s Nekstraat 44
  • WSV (Watergraafsmeerse Schoolvereniging) – Mr P.N. Arntzeniusweg 90
  • De Indische Buurtschool – Bankastraat 18
  • Montessorischool Steigereiland – John Hadleystraat