Tientallen kunstliefhebbers liepen afgelopen weekend de atelierroute Open Oost door de Oostelijke binnenstad. Overal kwamen veel belangstellenden langs om een kijkje te nemen in de werkplaatsen en ateliers van de verschillende Amsterdamse kunstenaars. Ruim veertig talentvolle kunstenaars toonden hun werk, variërend van abstract en figuratief schilderwerk tot keramiek, textiel, beeldhouwwerk en fotografie.

Arie Martijn Schenk

Op vrijdag begon Open Oost met een drukbezocht openingsfeest in de Dokzaal aan de Plantage Doklaan. ‘Het weekend werd geopend door stadsdeelbestuurder Lotte Terwel en dit jaar vieren we iets speciaals: 25 jaar open ateliers op de Oostelijke Eilanden, Kadijken en het Entrepotdok’, vertelt Suzan Beynon, een van de initiatiefnemers.

Op zaterdag lopen inwoners van Oost Andrea en Michael de route en ze starten bij het atelier van Brunette van Eijseldijk aan de Wittenburgergracht. ‘Ik ben kunstenaar en zelfstandig grafisch ontwerper en werk hier in mijn woonboot’, vertelt Brunette. ‘Ik ga graag het experiment aan met kleur, compositie en textuur en creëer op deze manier nieuwe combinaties en ik werk met druk-, schilder- en handwerktechnieken op onder andere papier en textiel.’

De woonboot van Brunette van Eijseldijk.

‘In de woonboot is veel licht en je ziet dat dit een fijne werkplek is’, zegt deelnemer aan de wandeling Andrea. Aan de overkant van Wittenburgergracht is de volgende stop op de route en daar ontvangt Roos Brancovich de belangstellenden in haar sfeervolle pand. Ze gebruikt dit als werkplek voor haar kunstwerken maar ook als therapeut. 

Voormalig modeontwerpster Roos Brancovich maakt cyanotypieën, blauwe afdrukken van bloemen en planten. Deelnemer Michael is enthousiast: ‘Prachtig voor wie houdt van fotografie en al helemaal voor wie houdt van fotokunst én van blauw.’ ‘De techniek van dit fotografische proces komt uit de 19e eeuw en werd gebruikt om blauwdrukken te maken. Ik gebruik hiervoor papier en bijvoorbeeld katoen of linnen’, vertelt Roos terwijl ze een korte demonstratie geeft. ‘Natuurlijke materialen geven het mooiste resultaat. Je behandelt het papier met een chemisch goedje en laat dat in het donker drogen.’ De gasten in het atelier zijn verrast door het verhaal en vinden het prachtige blauwdrukken.

Blauwdrukken van Roos Brancovich.

Het atelier van Joost den Brok in derde Wittenburgerdwarsstraat bevindt zich op de eerste etage van het Aardappelpakhuis. Joost vertelt over de vergrotingen van spelkaarten die hij in zijn werkplaats zelf maakt en dit weekend presenteert. ‘Ik speelde vaak het spel Dixit met 84 spookjesachtige spelkaarten’, legt Joost uit. ‘Ik kwam op het idee om zelf nieuwe kaarten voor het spel te maken en ik zit nu op 420 kaarten. Dit maak ik van alles wat ik vind op straat, van de Donald Duck tot een homo-erotische catalogus.’

Via de brug naar Oostenburg gaat de route verder via de Czaar Peterstraat naar het Quarantainegebouw, aan het Rietlandpark naast het Lloyd Hotel. Daar geeft keramist Len Holdstock korte workshops potten maken met de draaiende schijf. Op de twee pottenbakkersschijven nemen veel deelnemers aan de route plaats. ‘Eerst moesten we de klei centreren en dan de klei openen’, vertelt Andrea. ‘Daarna hebben we een kleine schaal gemaakt.’ Open Oost beleefde een succesvolle editie in 2024 met veel afwisselend activiteiten. Op naar het volgende jaar. 

De uitvergrote kaarten aan de muur in de werkplek van Joost den Brok.