In Amsterdam zijn 62 bushaltes versneld toegankelijk gemaakt voor reizigers met een visuele beperking. Deze haltes waren al hoog en breed genoeg om makkelijk de bus in en uit te komen met een rolstoel. Er zijn nu ook geleidelijnen en zebrapaden aangebracht en onnodige obstakels verwijderd. Volgens de gemeente en de Vervoerregio zijn de bushaltes hiermee volledig toegankelijk.

Bij het Muiderpoortstation, de Kruislaan, Station Science Park, in de Maxwellstraat en op twee plaatsen in de Diemerparklaan zijn er nu ook toegankelijke bushaltes. Bij de keuze van haltes wordt steeds rekening gehouden met de uitvoeringskosten, het verwachte aantal mensen met een beperking dat gebruikmaakt van de halte, of het een overstaphalte is, en de inzichten van ervaringsdeskundigen.

Het openbaar vervoer moet voor iedereen toegankelijk zijn. Daar zijn wettelijke eisen voor. Op dit moment is 31 procent van de bus- en tramhaltes volledig toegankelijk volgens de nieuwste normen. Het aanpassen gebeurt als haltes opnieuw worden ingericht of als er onderhoud plaatsvindt. Daarnaast hebben de gemeente en de Vervoerregio in 2023 en 2024 elk een half miljoen euro extra ingezet om bushaltes versneld toegankelijk te maken.