In Overamstel is deze maand de Nationale Balletacademie (NBA) neergestreken. De nieuwe locatie in Oost aan de Nicolaas Tetterodestraat biedt de balletopleiding een ideale omgeving voor haar studenten ruime studio’s, moderne leslokalen en professionele faciliteiten die balletonderwijs van het hoogste niveau mogelijk maken.

Tijdens een feestelijke openingsbijeenkomst opende koningin Máxima op 1 oktober het gebouw en woonde een balletles van de laatstejaars bij en kreeg ze een kijkje achter de schermen, waar jonge dansers zich voorbereiden op hun rollen in de decemberklassieker.

In tegenstelling tot de oude situatie heeft de Nationale Balletacademie nu alle leerlingen en studenten onder één dak. Jonge leerlingen kunnen leren van de oudere studenten, ze zullen gemotiveerd raken door de interactie met hun oudere peers, en kunnen letterlijk hun toekomst voor zich zien en voelen door samen één gebouw te delen.

De Nationale Balletacademie maakt deel uit van de Academie voor Theater en Dans, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Als enige dansopleiding die rechtstreeks verbonden is aan Het Nationale Ballet, speelt de NBA een belangrijke rol in de opleiding van toekomstige dansprofessionals. De academie biedt daarnaast een uitgebreide vooropleiding voor leerlingen vanaf hun tiende jaar, waarin zij hun balletopleiding combineren met regulier basis- en voortgezet onderwijs. Op dit moment telt de school 165 studenten.