Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Vertel me alles’ van Elizabeth Strout

Boek van de Week | ‘Vertel me alles’ van Elizabeth Strout

0

Boek van Week 42 

Als de moeder van Olive Kitteridge en haar zus Isa overlijdt, dan vinden ze in haar handtas een oud krantenknipsel. Het dateert van een lange tijd terug, toen er in de krant nog stukjes verschenen over belangrijke mensen die Shirley Falls bezochten. In het krantenknipsel staat dat er een professor samen met zijn vrouw en twee dochters in de stad op bezoek waren. De dochters heetten, al ging het om andere meisjes met andere ouders, Olive en Isa. De professor blijkt een jeugdliefde van de moeder van Olive. Ze hadden het als verliefde tieners al gehad over hoe ze hun kinderen zouden noemen. De twee zijn elkaar nooit vergeten en hebben daarom allebei hun dochters de namen gegeven die ze al die jaren terug samen hadden bedacht.

Het is een van de talloze verhalen die in Vertel me alles van Elizabeth Strout plek krijgen. In simpele, maar hartverwarmende taal laat Strout haar vaker terugkomende personages Olive Kitteridge en Lucy Barton elkaar ontmoeten. Het levert bijzondere gesprekken op. De twee ontmoeten elkaar om verhalen te vertellen over onopgetekende levens. Verhalen die in eerste instantie niet de moeite van het vertellen waard lijken, maar dat in de woorden van Strout absoluut wel blijken te zijn. Ze gaan over de schaduwen van ex-geliefdes die mee in huwelijken treden, over in stilte naast een compleet vreemde in de trein zitten en je onbestemd geliefd voelen. Ze gaan over eenzaamheid. Over warmte en koude en over hoe snel die twee elkaar kunnen afwisselen.

In Vertel me alles meandert tussen al die ‘kleine’ verhalen het verhaal van Bob Burgess. Iemand die zelf niet denkt dat zijn verhaal de moeite is om te vertellen. Gelukkig zijn er schrijvers zoals Elizabeth Strout die juist aan die personages hun onverdeelde aandacht en liefde verschaffen. Lucy Barton, die een innige vriendschap met Bob ontwikkelt, noemt hem een zondeneter. Iedereen deelt met de zondeneter diens problemen en zorgen, en de zondeneter neemt het allemaal van ze over, zuigt het als het ware op.

Een boek dus, bij uitstek, voor de zondeneters onder ons. De mensen die zachtjes al hun waardevolle verhalen laten verstoffen in hun eigen hoofd, steeds meer naar de achtergrond geschoven, om plaats te maken voor het leed van de mensen om hen heen.

_____

Vertel me alles is geschreven door Elizabeth Strout
Vertaald door Inger Limburg en Lucy van Rooijen
Verschenen bij Uitgeverij Atlas Contact
Jane Stuhlmacher is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29