Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Liggend naakt’ van Basje Boer

Boek van de Week | ‘Liggend naakt’ van Basje Boer

0

Boek van Week 43

Als Assepoester vandaag de dag leefde, hoe zou ze er dan uitzien? Een gedachte-experiment uit Liggend naakt, een nieuw essay in vijf delen van Basje Boer: Assepoester met een nose job en fillers, Assepoester in drag, Assepoester edit haar foto’s voor Instagram. In alle gevallen zou ze volgens Boer veel, heel veel haatreacties krijgen. Afgelopen week vertelde Boer in Java Bookshop over haar essaybundel en pleitte ze voor de vrijheid om te verkleden, spelen en uit te dagen.

‘Vrouw-zijn is een kostuum.’ Aan de hand van talloze voorbeelden, symbolen en archetypen onderzoekt Basje Boer vrouwelijkheid en de manieren waarop vrouwelijkheid gepresenteerd wordt. Van FKA twigs, Barbie en Kylie Jenner tot Elizabeth I, Mae West en de Rokeby Venus. Haar essay is tegelijkertijd historisch en hedendaags, scherp argumentatief en persoonlijk, beeldend en bevragend.

Basje Boer schreef eerder twee romans, een verhalenbundel en essaybundel Pose (2022). Als essayist schrijft ze regelmatig over films en popcultuur voor onder andere De Groene Amsterdammer en De Standaard.

_____

Liggend naakt: een essay in verkleden is geschreven door Basje Boer
Verschenen bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
Margot Baar is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145