De officiële start van de vijfde editie van de bomenuitdeelactie van De Gezonde Stad was zaterdag bij het KIT in het Oosterpark. Om tien uur stond er al een lange rij, ondanks dat de actie officieel om elf uur zou beginnen. Dit jaar was in het kader van het 750-jaar bestaan van Amsterdam een extra grote bomen actie opgezet om zoveel mogelijk stadsbewoners te betrekken bij een groener Amsterdam. Op vier locaties in de stad werden totaal 7500 bomen uitgedeeld.
Arie Martijn Schenk
Esmee Bronts van De Gezonde Stad vertelt enthousiast: ‘Dit jaar konden deelnemers kiezen uit twee inheemse boomsoorten: de wilde kardinaalsmuts en de veldesdoorn. Beide soorten zijn ideaal voor stadstuinen en balkons en dragen met hun bloesem en bessen bij aan de biodiversiteit.’ Veel inwoners uit Oost stonden al vroeg bij het KIT te wachten. ‘Bomen zijn van onschatbare waarde: ze zorgen voor verkoeling, filteren de lucht, produceren zuurstof en verhogen de biodiversiteit’, zegt Rachid uit de Dapperbuurt. ‘Bomen verbinden ons als inwoners met de natuur.’
De bomenuitdeelactie bood naast de wilde kardinaalsmuts en de veldesdoorn ook fruitbomen aan. De fruitbomen waren erg in trek, de bewoners konden deze winnen door middel van een loting. ‘Inheemse bomen en struiken passen uitstekend bij de Amsterdamse natuur. Ze zijn robuust, passen goed in een stedelijke omgeving en vormen een belangrijke voedselbron voor vogels en insecten’, licht Esmee toe. Naast het uitdelen van bomen was er ook een informatiestand waar bezoekers tips konden krijgen over composteren en bewuster omgaan met groen in de stad.
‘Via de WhatsAppgroep van de kledingloop, dat is een initiatief om kleding te ruilen met buren, tipte iemand deze bomenactie’, vertelt Linda uit de Watergraafsmeer die langskwam met haar hondje Teddy. ‘Door het delen van deze duurzame info zijn onze buren op een groene manier met elkaar verbonden. Zo heb ik via een andere appgroep van het asiel in Amsterdam deze lieve hond gevonden. Er is zo veel moois in Amsterdam!.’ Met haar boom loopt Linda via het Oosterpark weer tevreden naar huis.
Naast de vaste medewerkers van De Gezonde Stad waren er bij het KIT maar liefst vijfentwintig vrijwilligers aanwezig om boompjes uit te delen en bewoners te informeren. ‘De vrijwilligers kwamen spontaan vanuit de hele stad om mee te helpen. De glimlachen op de gezichten van bewoners die hun boompje komen halen, maken dit project ontzettend waardevol’, vertelt Esmee.
Het evenement werd mogelijk gemaakt door een brede samenwerking tussen verschillende organisaties zoals Amsterdam Weerproof, Gemeente Amsterdam, PC Uitvaart, Altera, Heembouw, Natuur & Milieufederatie Zuid-Holland, Amsterdam & Partners, a.s.r real estate, en stichting Life Terra. ‘Samen bouwen we zo aan een duurzame toekomst voor de stad en haar bewoners’, zegt een vrijwilliger achter de kraam terwijl ze weer een boom meegeeft.