Home Exposities Borneo Architectuur Centrum

Borneo Architectuur Centrum

0

Borneo Architectuur Centrum exposeert werk van fotografe Adrienne Norman en beeldend kunstenaar Peter Spaans. Zij tonen hun visie op het thema rafelranden van de stad. Met onder andere beelden van het Oostelijk Havengebied uit de 80‐e jaren en 3D collages met foto’s van New York.

Expositie
Stadsranden

Te zien van 1 februari tot en met 21 april

De tentoonstelling toont onder andere beelden van het Oostelijk Havengebied uit de 80-er jaren en 3D collages (reliëfs) van foto’s van New York en andere steden. Naast circa veertien foto’s van Adrienne Norman en circa veertien 3D-collages van Peter Spaans, worden ook filmbeelden getoond; waaronder het spoorwegproject ‘Amsterdam vanaf het spoor’ uit 1989 en een abstracte film over steden.

Peter Spaans werken op verschillende wijze aan vergelijkbare thema’s, zoals de rafelranden van de stad. Adrienne fotografeert behalve portretten ook de transformaties van oude stadsranden tot nieuwbouwwijken. Peter maakt verrassende collages van de foto’s die hij eerder maakte van de randen van New York en andere steden; met deze foto’s ontwerpt hij modellen van nieuwe stadsvormen.

Adrienne kwam in de jaren 80 vanuit de VS naar Amsterdam en raakte meteen gefascineerd door het Oostelijk Havengebied. Haar foto’s uit die begintijd zijn aangekocht door het Amsterdamse Gemeentearchief en markeerden de start van haar fotografiecarrière.Naast reportages en portretten zijn stadsranden een terugkerend thema in haar werk. Ze maakt bijvoorbeeld een langdurig lopende serie over de ontwikkeling van de groei van Almere. Ze brengt zowel de rafelranden als de mensen in beeld.

Peter verhuisde na zijn opleiding aan de kunstacademies van Den Bosch en Arnhem in 1986 naar Amsterdam. In de 80‐er en 90‐er jaren werkte hij behalve in Amsterdam ook in New York en Berlijn samen met andere kunstenaars. Zijn fotografie en filmwerk uit die tijd paste hij toe in performances, collages, zeefdrukken, boeken en monumentale installaties. Vanaf 2014 maakt hij ook reliëfs van fictieve steden met zijn foto’s, wat hij ‘het analoge plakken’ noemt. Voor het eerst getoond in UNPHOTO in 2016.


Borneo Architectuur Centrum
R.J.H. Fortuynplein 4

Het Borneo Architectuur Centrum is een ontmoetingsplek voor de buurt en een informatiecentrum over de architectuur en de geschiedenis van het Oostelijk Havengebied. Dit doen we door het maken van tentoonstellingen, organiseren van lezingen, archikidz, films, rondleidingen en buurtborrels.

Geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.


 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here