Home Exposities Borneo Architectuur Centrum

Borneo Architectuur Centrum

0

In de dubbeltentoonstelling laat Sarai van de Boel twee kanten zien van haar onderzoek naar de dierenzielen: het onderwerp is hetzelfde, de uitwerking, het idee dat overgedragen wordt en het beeld zijn totaal anders is. De tegenstelling tussen de zeer realistisch sculpturale buitenkant en de levenloze binnenkant, die in eerste instantie onzichtbaar blijft, is intrigerend.

Expositie
Sarai van de Boel

Te zien van 21 september tot en met 25 november

Een serie realistische sculpturale dieren vormt de basis van de tentoonstelling; dieren in vreemde posities of onnatuurlijke kleuren. Wat is er met ze aan de hand, zijn ze gestruikeld, geschrokken, op de vlucht? Sarai van de Boel belicht dieren die een laatste toevluchtsoord zoeken. Waar is nog ruimte voor ze? De eerste vraag die bij de kijker opkomt is: zijn ze echt? Sarai speelt met deze vraag; Met gaas en staal wordt elke dierlijk sculptuur nauwgezet opgebouwd en zo realistisch mogelijk gevormd; voor de huid van de dieren gebruikt zij restmateriaal van echte dieren. Ze maakt ze tot autonome en kwetsbare wezens; geeft ze een ziel.

De dieren staan niet op zichzelf, ze gaan een relatie aan met de omgeving waarin ze staan en ze geven vorm aan die ruimte. Hierin herkent men de achtergrond van Sarai als theaterontwerper waarin zij groot en ruimtelijk heeft leren denken. Sarai is voor deze serie geïnspireerd door de monumentaliteit en de kracht van het werk van de architect Barragan. De felle kleuren van de muren tonen de schoonheid van de dieren. De monumentaliteit van de architectuur van Barragan vertaald in de grandeur van de groep beesten.

In het tweede deel van de tentoonstelling werpt Sarai aan ander licht op de vraag of de dieren echt zijn en toont een onderzoek naar de binnenkant van haar organisch lijkende kunstwerken via röntgentechniek. Het inwendige van de dieren is nog mysterieuzer dan de dieren zelf; door de belichting met röntgenstralen wordt een extra dimensie zichtbaar. De röntgenfoto’s leveren een verrassend grafisch beeld op dat in de lichtbakken optimaal tot uitdrukking wordt gebracht.


Borneo Architectuur Centrum
R.J.H. Fortuynplein 4

Het Borneo Architectuur Centrum is een ontmoetingsplek voor de buurt en een informatiecentrum over de architectuur en de geschiedenis van het Oostelijk Havengebied. Dit doen we door het maken van tentoonstellingen, organiseren van lezingen, archikidz, films, rondleidingen en buurtborrels.


 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here