Op de rand van de zomer en de herfst werd Dalton gesignaleerd in de Bloementuin van… Darwin. Het ging om Anna Darwin die het Verre Oosten heeft verruild voor Amsterdam-Oost. Nadat ze die oase aan het Darwinplantsoen had ontdekt sloot ze zich meteen aan bij het legertje vrijwilligers die de Bloemtuin onderhouden. Anna Darwin was er ook op de jaarlijkse Boekettendag.
Maar één keer per jaar mag je bloemen plukken in de Bloementuin van Darwin. Uit de enorme hoeveelheid bloeiende bloemen zijn prachtige boeketten samen te stellen. Op een wandeling door het labyrint dat je langs heel veel moois leidt, is het goed kiezen. Vrijwilligers helpen je bij het plukken en vertellen je om welke bloemen het gaat. Bijna alles mag je aan je boeket toevoegen. De planten die met rood-witte linten zijn gemarkeerd blijven staan, daar mag je niet aankomen.
Je op deze dag, waar door alle vrijwilligers naartoe is geleefd, wordt vriendelijk onthaald. Bij de ingang word je ontvangen door een comité bestaande uit dames en een heer op leeftijd die het bestuur vormen. Zij leggen uit wat de bedoeling is, wat wel en wat niet mag. En daarbij de nadrukkelijke vraag, of je al lid, donateur of vrijwilliger van de tuin bent. Na deze formele ontvangst mag je door naar tafel twee waar je wegwijs wordt gemaakt in het plukken. Advies en scharen liggen klaar. En touw om het boeket te binden.
Dan de mooie tocht langs talloze planten en struiken. De vrijwilligers hebben hun best gedaan om alles te laten groeien en bloeien. Onderweg stellen vele plukkers hun boeket samen, terwijl tuinvrijwilliers hier en daar planten tot aan de bodem snoeien. Op een aantal planten na, gaat alles van de tuin plat. Op de heggen rondom de tuin na, die worden door de gemeente onderhouden en gesnoeid.
Aan het eind van de plukroute bij het grote tuinhuis, zeg maar het clubhuis, is er opnieuw hulp om je boeket te rangschikken en te voorzien van een touwtje om het bij elkaar te houden. Op deze warme en zonnige dag is voorzien in een verkoelend drankje. Bij twee vriendelijke vrijwilligsters uit Diemen, ze komen van heinde en verre, kun je naast je boeket nog een huisgemaakte confiture, een tas of een setje bloemenkaarten aanschaffen.
Het is goed toeven in de Bloementuin van Darwin die door de Britse krant The Guardian werd uitgeroepen tot nummer tien van beste onbekende tuinen van Europa. Elk van die tien tuinen komt uit een ander land, dus is de Bloemtuin in de Watergraafsmeer in feite ‘Number One’ in Nederland. The Guardian spreekt van spectaculaire bloemenborders en een van de kleurrijkste uitjes binnen Amsterdam. Ook heeft ze niets dan lof voor het onderhoud en beheer door de vele vrijwilligers van de tuin. En als je dat weet krijgt je boeket nog extra kleur!