Home Exposities in Oost Galerie Franzis Engels | te zien

Galerie Franzis Engels | te zien

0

Al op de kunstacademie was Kees de Vries gefascineerd door het pure wit en de schoonheid van de zoutkristallen. Maar met zout kun je niet schilderen. Van zout kun je geen witte verf maken.

Expositie
Covered by Beauty
Kees de Vries

Te zien tot 30 augustus

Zout is een weerbarstig materiaal: het lost op als het te vochtig wordt, het verkleurt bij gebruik van de meeste epoxy’s, het tast de meeste materialen zoals metalen aan bij langdurig contact, je kunt het niet modelleren door de losse structuur. Bijna 30 jaar lang heeft hij keer op keer geprobeerd om de zoutkristallen te conserveren zodat hij de schoonheid kon vangen. Uiteindelijk is dat gelukt en ontstonden de eerste werken met zout die gewoon in huis opgehangen konden worden en stabiel bleven.

Hierna volgde al snel het onderzoek naar een van de meest mysterieuze kenmerken van zout: het lost op in water, maar vervolgens kunnen er ook weer zoutkristallen groeien uit water. Hiermee heeft hij, vooral ten tijde van corona, een serie werken gemaakt die refereren aan de betekenis van zout in onze samenleving: het zout der aarde voor ons mensen is immers het samen eten en drinken.

Veel spreekwoorden verwijzen naar het gebruik van zout, veel religies gebruiken zout bij diverse rituelen. En lang geleden werd zout zelfs gebruikt als betaalmiddel.
In zijn laatste serie werk wordt weer naar de pure schoonheid van zout verwezen, ‘Covered by Beauty’, een hint naar het spreekwoord ‘met de mantel der liefde bedekken’.


Galerie Franzis Engels →
Nieuwevaart 200

Galerie Franzis Engels presenteert vier etages hedendaagse kunst met een beeldentuin op een inspirerende plek in Centrum Oost.