Jeugdtheaterschool TIJ staat op de rand van een faillissement. Ondanks een positieve beoordeling van de subsidieaanvraag voor het vierjarig kunstenplan van Amsterdam, blijkt het benodigde geld om de activiteiten voort te zetten niet beschikbaar te zijn. Hierdoor dreigen de theater- en musicallessen, waaraan jaarlijks meer dan 2000 kinderen en jongeren deelnemen, te verdwijnen.

Het wegvallen van Jeugdtheaterschool TIJ heeft volgens directeur Melanie de Groen-Schram verstrekkende gevolgen voor de kinderen en jongeren van IJburg en andere wijken van Oost. ‘TIJ is meer dan alleen een plek waar theaterlessen worden gegeven; het is een tweede thuis voor veel kinderen, waar ze zich creatief kunnen uiten, nieuwe vrienden maken en belangrijke sociale vaardigheden ontwikkelen. Voor velen is het een veilige haven waar ze zichzelf kunnen zijn, waar hun stem gehoord wordt, en waar ze op een speelse en leerzame manier leren samenwerken, luisteren en zelfvertrouwen opbouwen.’

Geen geld voor subsidie
De subsidiecommissie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft de aanvraag van Jeugdtheaterschool TIJ voor de periode 2025-2028 positief beoordeeld, maar heeft aangegeven dat de financiële middelen om de subsidie daadwerkelijk uit te keren niet voorhanden zijn. Deze situatie plaatst de toekomst van TIJ, en daarmee de cultuureducatie voor duizenden Amsterdamse kinderen, op losse schroeven.

Plannen voor de toekomst
Jeugdtheaterschool TIJ is in 2005 opgericht door een van de eerste bewoners van IJburg en viert volgend jaar haar 20-jarig jubileum. Voor de toekomst liggen er concrete plannen om nauwer samen te werken met basisscholen en middelbare scholen in de regio, om cultuureducatie een vast onderdeel van het curriculum te maken. Ook droomt TIJ ervan een eigen plek te creëren op IJburg, een thuis voor de wijk waar kinderen en jongeren in een veilige omgeving hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Deze plannen dreigen nu niet gerealiseerd te worden. De stichting, die opgericht werd met de missie om kinderen een platform te bieden waar ze hun creativiteit kunnen ontwikkelen en hun verhalen kunnen vertellen, moet mogelijk haar deuren sluiten.