Home Overzicht Natuur, wandelen, fietsen in het Diemerpark

Natuur, wandelen, fietsen in het Diemerpark

0

Ontdek de parken en tuinen van Oost

Het Diemerpark is een bijzonder landschapspark van maar liefst 90 hectares dat ligt tussen IJburg en het Amsterdam-Rijnkanaal. Het is iets groter dan het Vondelpark. Natuurliefhebbers kunnen in het Diemerpark hun hart ophalen. En je kunt er uitwaaien, hardlopen of een lekkere wandeling maken, fietsen richting Muiden en er is veel ruimte om te spelen en avontuurlijk de natuur te beleven. Bij zandstrandje aan het IJmeer kun je zwemmen met zicht op IJburg. Op het sportpark wordt gevoetbald en gehockeyd. Het park is met bruggen verbonden met IJburg. Je komt er ook  via de Nesciobrug over het Amsterdam-Rijnkanaal of via de Diemerzeedijk.

Foto’s Paulina Fotografie

Oost bied je prachtige parken waar veel te beleven valt. Weer of geen weer, vandaag gaan we naar het Diemerpark. Daar en in de nabije omgeving valt meer te beleven dan je zou denken. We zetten het op een rijtje.
Flora en fauna

In het midden van het park liggen groene heuvels, en dit gebied is heel rustig. Ook aan de oostkant met de grote vijver heerst de rust van het natuurpark. De zuidoost punt laat men ‘natuurlijk’ verwilderen. De langgerekte strook langs het Amsterdam-Rijnkanaal ontwikkelt zich tot moerasgebied.

Het Diemerpark maakt onderdeel uit van het Natuurnetwerk Nederland en er loopt een belangrijke ecologische verbindingszone door het park. Het grootste deel van het park heeft de beschermingsstatus ‘struingebied’.

Dit is wild ogend gebied, met voor Amsterdam zeldzame soorten fauna en flora. Het Diemerpark is het park met de hoogste biodiversiteit van alle Amsterdamse parken. Er broeden ongeveer zestig soorten vogels, waaronder het hoogste aantal rodelijstsoorten van Amsterdam: nachtegaal, spotvogel, koekoek, torenvalk, kneu, snor en matkop. Het is ook een hotspot voor de ringslang en de rugstreeppad. Verder zitten er vossen en hermelijnen en groeien er diverse soorten orchis, zoals rietorchis, moeraswespenorchis en bijenorchis.

Tussen de Diemerzeedijk en het Amsterdam-Rijnkanaal ligt de zogenaamde ARK- ‘A(msterdam)R(ijn)K(anaal)-zone’. Dit is het domein van dieren en vormt een onderdeel van de ecologische verbindingszone tussen Noord-Holland en de Flevopolders.
Dit is het enige deel van het park waar grote bomen groeien. Er is ook een grote plas, de ‘Akkerswade’, met een uitgestrekt rietveld.

Het deel ten noorden van de Diemerzeedijk wordt gekenmerkt door ruimte en weidsheid. Het is aangelegd op een ‘leeflaag’, die het afval bedekt dat hier jarenlang is gestort. De glooiingen die hierdoor zijn ontstaan, de begroeiing en de konijnen geven de indruk van een duinlandschap. Bomen staan hier alleen langs de noordrand. Er zijn vennetjes en het meest noordelijke deel is een oeroud rietveld, de ‘Batterij’.

Activiteiten

Het park heeft een kilometerslang netwerk van paden waar je naar hartenlust kunt wandelen en fietsen.

Regelmatig worden er natuurwerkdagen georganiseerd. Daar kun je dan de handen uit de mouwen steken of ringslangeieren tellen.

Horeca

In het Diemerpark is geen horeca aanwezig. Behalve dan in de kantines van de sportverenigingen. Het is handig om zelf iets mee te nemen. Er zijn diverse bankjes en picknicktafels. Op korte afstand zijn de IJburglaan en winkelcentrum IJburg waar enkele café’s en restaurants zijn.

Sport en recreatie

Sporters kunnen in het Diemerpark hun energie kwijt. Het grootste rondje is ongeveer vijf kilometer. Sprintjes trekken of skaten kan perfect op het grote fietspad. Ren via de 780 meter lange Nesciobrug door het 2,5 km lange groene gebied. Neem om af te koelen een duik in het water bij het stadsstrandje. Zwemmen kan bij het strandje, maar niet in de waterpartijen in het park.

Vrienden van het Diemerpark

De Vereniging Vrienden van het Diemerpark wil het ruige, natuurlijke karakter van het Diemerpark beschermen en het park mens- en diervriendelijk te houden. www.vriendenvanhetdiemerpark.nl

Huisregels

In de jaren zestig en zeventig werd het gebied gebruikt als stortplaats. Tot 1973 werd in een deel van het gebied ook chemisch afval verbrand. Hierdoor raakte het gebied zeer vervuild. Echter, nadat de stortplaats werd gesloten, ontwikkelde zich een ruig natuurgebied met een grote biodiversiteit. Uit onderzoek bleek dat de vervuiling geen direct gevaar vormde voor mens en dier.

Om te voorkomen dat de afdeklaag van de sanering beschadigt en omdat de natuur in het Diemerpark bijzonder en kwetsbaar is, zijn er gebruiksregels. Het is verboden om te graven, te barbecueën, te vissen en te vliegeren vanwege de hoogspanningsmasten.

Honden mogen los lopen in de twee uitrengebieden in het park en in de Oeverzeggestraat. In de rest van het park moeten honden aan de lijn blijven.