Home Duurzaam Onbegrip alom over stoppen subsidie FIXbrigade

Onbegrip alom over stoppen subsidie FIXbrigade

0

De FIXbrigade van Jungle Amsterdam is door de gemeente de nek omgedraaid. De subsidie voor 2024 is toegekend aan een andere partij. Dat is niet te verklaren. De FIXbrigade staat zelfs in het coalitieakkoord van de gemeente en op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt het initiatief uit Oost genoemd als voorbeeldproject. Ook blijkt uit onderzoek van TNO dat de projecten beter werken dan veel andere. Jungle is een actie gestart om toch met de FIXbrigade door te kunnen gaan.

Het afgelopen jaar is Jungle overladen met complimenten voor de FIXbrigade en het Afvalpaleis in de Dapperstraat. Veel grote media besteedden aandacht aan deze opmerkelijke initiatieven en zelfs de koningin toonde belangstelling en kwam naar de Dapperbuurt. Ook in Duitsland zijn de projecten van Jungle niet onopgemerkt gebleven en daar willen ze die graag kopiëren.

Het is onduidelijk dat de gemeente deze maand heeft laten weten dat er geen financiering meer zal zijn voor de FIXbrigade in 2024 en dat ze ook het Afvalpaleis in de Dapperstraat binnenkort moeten verlaten. Voor de FIXbrigade betekent dit dat er dertig betaalde mensen hun baan kwijt zijn, 35 stagiairs hun stage halverwege moeten afbreken en heel veel arme Amsterdammer letterlijk in de kou blijven zitten.

Jungle is acties gestart om de FIXbrigade en het Afvalpaleis te behouden. Voor het behoud van het Afvalpaleis kun je een bericht sturen naar de voorzitter van stadsdeel Oost. Voor het behoud van de FIXbrigade kun je een petitie ondertekenen.

De Fixbrigade helpt mensen om met hele simpele isolerende maatregelen – van tochtstrips tot aan radiatorfolie – het energiegebruik naar beneden te krijgen. Vorig jaar nog ging minister Rob Jetten op bezoek bij mensen thuis in de Dapperbuurt die hulp kregen van de Fixbrigade. Zijn conclusie: ‘Met simpele maatregelen kun je heel veel kan besparen op je gasverbruik en daarmee op je energierekening.’ Hij was enthousiast over het initiatief van Jungle uit Oost.

Minister Rob Jetten was enthousiast

De Fixbrigade leidt ook jongeren en statushouders op. Jarenlang werd de organisatie hierom geprezen voor hun werk en sprak de gemeente waardering uit. Het nieuws valt directeur Jannekee Jansen op de Haar dan ook rauw op het dak. Het sociale aspect van de organisatie wordt volgens haar zwaar onderschat. De Fixbrigade is bovendien een opleidingsplek en dat kost ook geld.

De Fixbrigade is ontstaan vanuit Jungle Amsterdam in de Tweede van Swindenstraat. Het project is bedacht en opgezet door Jannekee Jansen op de Haar, directeur-bestuurder van Jungle, samen met Francis Langedijk, hoofdfixer en leermeester van de Fixbrigade. In 2017 zagen ze dat buurtbewoners met een laag inkomen hulp nodig hadden bij het besparen op hun energieverbruik. Energiecoaching, gedragstips of alleen het afleveren van energiebesparende producten is vaak niet genoeg. Samen met de bewoner bepalen de Fixers wat er aangepakt moet worden, om vervolgens het kosteloos te installeren.