Het stadsdeel organiseerde woensdag in Hotel Arena een bijeenkomst over aanpak overlast in het Oosterpark. De hoge opkomst verraste de gemeente. Een zaaltje met 100 stoelen was gereserveerd, minstens het dubbele aantal bezoekers kwam op de bijeenkomst af. Veel buurtbewoners hoorden via via dat de bijeenkomst was, de uitnodiging bereikte veel geïnteresseerden niet rechtstreeks.

Stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer en de veiligheidscoördinator Oud-Oost openden de avond. Verder waren de wijkagenten, gebiedsmakelaar, GGD en andere betrokken ambtenaren aanwezig. Na een introductie en korte inleiding over de problematiek met zwervers, drugsgebruik, dealers en verwarde personen, konden er vragen worden gesteld.

Aan de ene kant is er repressieve aanpak door politie en handhaving, zij zijn heel veel in het park aanwezig en aan de andere kant is er de zorgkant door onder andere GGD en Jellinek. Het is een ingewikkeld probleem dat niet zomaar is opgelost. ‘Anders was het al lang opgelost’, zei Carolien de Heer. ‘We horen graag naar de ervaringen en mogelijke oplossingen van de omwonenden en alle mogelijk opties moeten we met elkaar bespreken.’

Volgens de handhaver van de gemeente zijn sinds afgelopen januari de problemen en overlast geëxplodeerd, terwijl sinds corona er al een toename was. ‘De hulpverleners en politie doen al het maximale wat ze kunnen doen’, zegt Christa Molenkamp, teamchef Oost Watergraafsmeer. ‘Eerst zagen we alleen alcoholverslaafden en nu ook alcohol- en drugsverslaafden en mensen met onbegrepen gedrag.’

De omwonende stellen veel vragen, maar raken ook wat gefrustreerd als de stadsdeelvoorzitter vraagt naar mogelijke oplossingen. Een omwonende zegt daarop: ‘Alle opties die we hier naar voren brengen, hebben jullie wel met experts besproken. Wij verwachten van jullie de oplossingen.’ Een andere omwonende vult aan: ‘Leuk, al die enquêtes over de Dappermarkt of inrichting van het park, maar dit is een item wat de omwonenden echt interesseert en waar veel mensen op af komen.’ Aanwezigen verzoeken om de dealers aan te pakken. Volgens de politie zijn er regelmatig agenten in burger actief. 

Het is een groep van ongeveer vierhonderd overlastgevende personen die in wisselende samenstelling in het park zitten. Ooit zaten ze bij de Wibautstraat. Bij mooi weer zijn er honderd per dag in het park. De groep is divers: illegalen, zwervers, daklozen, verwarde personen, zorgmijders en de laatste tijd is er een toename van Oost-Europese arbeidsmigranten.

Terwijl de emoties af en toe hoog op liepen tijdens het vragen stellen, bleef de sfeer wel netjes en constructief. Veel omwonenden kwamen met vragen wat zij konden doen aan de overlast. ‘Maak meldingen via het e-mailadres of doe aangifte’, zegt Christa Molenkamp van de politie. ‘Of maak foto’s en filmpjes als je overlast waarneemt, met alle hulp zijn we blij.’ Een aantal keren verzochten de aanwezigen om meer verlichting bij de ingang en meer cameratoezicht. Deze punten werden genoteerd door de stadsdeelmedewerker.

Grote afwezigen gisteren waren de verantwoordelijke wethouders. ‘Vaak werd vanavond verwezen dat dit een grootstedelijk probleem is, de twee wethouders hadden hier vanavond moeten zijn bij zo’n drukke bijeenkomst’, zei omwonende Maarten na afloop. Veel aanwezigen gaven na afloop hun e-mailadres om door te praten over de overlast. Wordt vervolgd…