Home Exposities Verzetsmuseum

Verzetsmuseum

0

Op 27 maart 1943 vond in Amsterdam een spectaculaire verzetsactie plaats: de aanslag op het bevolkingsregister. 75 jaar later kunnen de bezoekers van het Verzetsmuseum deze actie meebeleven in de interactieve tentoonstelling Explosiegevaar!

Expositie
Explosiegevaar! De aanslag op het bevolkingsregister

Te zien tot 6 januari

Zaterdag 27 maart 1943, 21.15 uur. Het is pikdonker op straat. Een groep kunstenaars en studenten, verkleed als politieagenten, dringt met een smoes het bevolkingsregister van Amsterdam binnen. Ze overmeesteren en verdoven de echte politieagenten en slepen hen naar Artis. Binnen trekken ze de persoonskaarten van de Amsterdammers uit de stalen archiefkasten en brengen ze explosieven aan. Bijna twee uur later haasten de verzetsmensen zich uit het pand. Op de deur hangen ze een bordje: EXPLOSIEGEVAAR! Even later klinken er harde knallen. Door de uitslaande brand kleurt de hemel rood. De aanslag is gelukt.

In de tentoonstelling Explosiegevaar! ontdek je waarom de aanslag werd gepleegd, hoe deze plaatsvond en wat het aangrijpende gevolg was. Je maakt kennis met de zes kunstenaars die de aanslag beraamden: Willem Arondéus, Gerrit van der Veen, Frieda Belinfante, Willem Sandberg, Johan Brouwer en Koen Limperg. Met een 3D audiotour loop je van kamer naar kamer door een levensgroot stripverhaal. Verteller Eric Corton neemt je mee in het verhaal en nodigt je uit om mee te denken. Bijvoorbeeld met de discussies van de beramers over het gebruik van geweld. En over de vraag of de aanslag, waarvoor de bezetters twaalf mensen fusilleerden, het wel waard is geweest.


Verzetsmuseum >
Plantageparklaan 61

Persoonlijke verhalen en authentieke objecten van politieke gevangenen uit Dachau – overwegend verzetsmensen – maken inzichtelijk hoe gevangenen hun menselijkheid probeerden te bewaren in een systeem gericht op ontmenselijking.


 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here