Home Exposities Verzetsmuseum

Verzetsmuseum

0

De tentoonstelling Nach Holland – De meidagen van 1940 laat aan de hand van 150 foto’s, fotoalbums en citaten van Duitse soldaten een bijzonder beeld van de vijf oorlogsjaren in Nederland zien.

Expositie
Nach Holland De meidagen van 1940 door Duitse ogen

Te zien van 1 februari tot en met 19 mei

 In de vroege ochtend van 10 mei 1940 begint de Duitse aanval op Nederland. Langs de hele Nederlands-Duitse grens trekken zwaarbewapende Duitse troepen het land binnen: te voet, te paard, op motoren, in tanks en zelfs op de fiets. Tegelijkertijd landen er parachutisten bij Rotterdam, Den Haag, de Moerdijkbruggen en Dordrecht. Op 14 mei wordt Rotterdam gebombardeerd. Op 15 mei geeft Nederland zich over. Aan Nederlandse zijde sneuvelden 2.341 soldaten en zo’n 2.200 burgers. De Duitsers verloren 2.132 manschappen.

Van deze vijfdaagse oorlog zijn door Nederlandse burgers of soldaten nauwelijks foto’s gemaakt. Maar Duitse soldaten maken duizenden foto’s van hun veldtocht. Ze fotograferen vooral hun dagelijkse beslommeringen en zichzelf in stoere poses, maar ook krijgsgevangenen, vernielingen, contact met Nederlandse burgers, het bombardement op Rotterdam en een enkele keer de gevechten.

Gerard Groeneveld verzamelde honderden van deze foto’s uit Duitse fotoalbums. Nach Holland – De meidagen van 1940 door Duitse ogen is gebaseerd op het gelijknamige boek van zijn hand.

Foto’s collectie Gerard Groeneveld.


Verzetsmuseum >
Plantageparklaan 61

Persoonlijke verhalen en authentieke objecten van politieke gevangenen uit Dachau – overwegend verzetsmensen – maken inzichtelijk hoe gevangenen hun menselijkheid probeerden te bewaren in een systeem gericht op ontmenselijking.


 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here