Home Exposities in Oost Verzetsmuseum | nu te zien

Verzetsmuseum | nu te zien

0

Tot 1 mei 2022 | Precies 80 jaar geleden vond de Februaristaking plaats. Willem, Coba en Joop waren drie Amsterdammers die een actieve rol speelden in dit verzet tegen de Jodenvervolging. Ieder was moedig op zijn of haar manier, maar tegen welke prijs? En welke prijs betaalden hun dierbaren? Je ontdekt het in Wees Moedig!

Expositie
Wees moedig!

Te zien tot 1 mei 2022

In Wees moedig! ontdek je welke rollen Februaristakers Willem, Coba en Joop speelden voor de Februaristaking, hoe ze hun overtuiging in de praktijk brachten en wat voor ernstige gevolgen dat had. Coba Veltman was, voor de oorlog, typiste bij de communistische krant, Willem Kraan stratenmaker, en Joop IJisberg tramconducteur. Laat je meevoeren met hun daden aan de hand van historische foto’s en objecten die je aan mag raken, en bekijk originele brieven en documenten. Lees bijvoorbeeld de briefjes die Joop uit de gevangenis naar zijn gezin smokkelde. Of bekijk de originele typemachine waarop Coba de stakingsoproep uittikte.


Verzetsmuseum →
Plantageparklaan 61

Persoonlijke verhalen en authentieke objecten van politieke gevangenen uit Dachau – overwegend verzetsmensen – maken inzichtelijk hoe gevangenen hun menselijkheid probeerden te bewaren in een systeem gericht op ontmenselijking.