Home Exposities in Oost Verzetsmuseum | Resistance | tot 14 januari

Verzetsmuseum | Resistance | tot 14 januari

0

Bijna 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog brengt Resistance through their eyes internationale verzetsverhalen naar Amsterdam. Persoonlijke verhalen geven een beeld van verzet tegen het nationaalsocialisme tijdens de Tweede Wereldoorlog in vier Europese landen: Nederland, Italië, Polen en Duitsland.

Expositie
Resistance Through Their Eyes

Te zien tot 25 februari

De mogelijkheden voor verzet verschilden per land, afhankelijk van de omstandigheden. Hoe verzet je je tegen een onderdrukker? Wat betekent verzet als de lokale overheid samenwerkt met de bezetters? Of als je eigen overheid de onderdrukker is?

Het verzet nam verschillende vormen aan: sommigen kozen voor gewapend verzet, guerrilla en sabotage. Anderen juist voor geweldloze middelen, zoals hulp aan onderduikers, werk voor de illegale pers of het vervalsen van documenten. De tentoonstelling toont de moed van jongeren, vrouwen, Joden, mensen uit de koloniën en vele anderen.

 

Expositie
Nederland in de Tweede Wereldoorlog

Te zien doorlopend

Ontdek verhalen van mensen in een tijd vol moeilijke keuzes en beleef de sfeer van bezet Nederland. In een schitterend decor doorloop je zes fases van de bezettingstijd. Elke fase wordt geïntroduceerd door een grote filmprojectie over de politieke en internationale context. Verder vertellen kleine, aangrijpende persoonlijke verhalen samen het grotere verhaal. Je kunt de verhalen lezen of beluisteren. Verhalen over het uitzonderlijke en het alledaagse. Ook pro-Duitse Nederlanders komen aan bod.

Het Verzetsmuseum is open van 10.00 uur tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur. De entree voor volwassenen is 14 euro en met een Museumkaart gratis


Verzetsmuseum →
Plantageparklaan 61

Persoonlijke verhalen en authentieke objecten van politieke gevangenen uit Dachau – overwegend verzetsmensen – maken inzichtelijk hoe gevangenen hun menselijkheid probeerden te bewaren in een systeem gericht op ontmenselijking.