Tot 30 maart | Tachtig jaar geleden werd in het grootste geheim de stichting 1940-1945 opgericht. Het doel was om na de oorlog hulp te bieden aan verzetsmensen in nood en aan de families van omgekomen verzetsmensen. De Stichting heeft door de jaren heen veel bewogen ontwikkelingen doorgemaakt. De tentoonstelling biedt een levendig beeld van deze geschiedenis.
Expositie
Zorg voor het verzet
De roerige geschiedenis van Stichting 1940-1945
Te zien tot 30 maart
De Stichting – met veel vrijwilligers uit het verzet – geeft vanaf 1945 financiële en vooral ook maatschappelijke steun: gezinnen worden begeleid door maatschappelijk werkers, er is hulp bij het zoeken naar werk, er zijn studiebeurzen, kindervakanties, contactdagen en meer. In de jaren 1970 raakt de Stichting ook betrokken bij andere slachtoffergroepen: Joden, burgerslachtoffers, mensen uit voormalig Nederlands-Indië, en jongeren met een tweede generatietrauma.
Het Verzetsmuseum is open van 10.00 uur tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur.
Verzetsmuseum →
Plantageparklaan 61
Het Verzetsmuseum Amsterdam houdt de herinnering levend aan een periode van dictatuur, oorlog, vervolging en verzet in Nederland en de voormalige koloniën tijdens de Tweede Wereldoorlog in een ruime historische context. Een recente historische periode die ingrijpende gevolgen had.