Home Oud Nieuws Oud Nieuws | Viering 700-jarig bestaan van Amsterdam begonnen

Oud Nieuws | Viering 700-jarig bestaan van Amsterdam begonnen

0

Oud Nieuws | 3 januari 1975 – Amsterdam heeft op nieuwjaarsmiddag de viering van zijn 700–jarig bestaan geopend met een grote poppenkast. Deze stond op de met feestelijke vlaggen getooide Dam pal voor het koninklijk paleis en beschikte over een levensgrote Jan Klaassen in de vorm van André van den Heuvel en zijn echtgenote Katrijn te weten Kitty Janssen.

Volgend jaar bestaat Amsterdam 750 jaar en dat zal groots worden gevierd. Vijftig jaar geleden vierde de stad ook een verjaardagsfeest. Met een grote poppenkast op de Dam.werd het jubileumjaar geopend.

Tot op het laatste moment was voor iedereen de verrassing, aangekondigd als een gebeurtenis in typisch Amsterdamse stijl, geheimgehouden. Deze bleek tweeledig te zijn: Jan Klaassen en Katrijn trokken gezamenlijk aan een hijsbalktouw een grote naast de poppenkast staande toverdoos open, waaruit een vlucht duiven – overigens niet van harte – op de wieken ging en daarna posteerde burgemeester Samkalden zich tussen Jan Klaassen en Katrijn in de poppenkast en riep met imposante stem: ..Daar gaat-ie dan, feest voor het hele Amsterdam”. Vervolgens sloeg hij met zijn voorzittershamer hard op de kop van een vlaggestok. Dit veroorzaakte een dreun van belang, die door donderbusseu aan de straatlantaarns werd geproduceerd. Tegelijkertijd spuwden de grote kokere een zee van confetti naar alle windstreken uit.

Na de opening van het feest op middag in de Westerkerk een meer officiële plechtigheid, waarbij burgemeester Samkalden in een openingstoespraak zijn stad roemde wegens de monumentale architectuur en het wijde spectrum van activiteiten. Hij sprak over „gevoelens voor Amsterdam, waaraan niemand ontkomt, die eenmaal vertrouwd is geraakt met het beeld van ‘s levens felheid hier” en citeerde in dit verband de dichter Jan Campert, die eens schreef:

„En waar hij zwerft en wat hij zoekt, vindt hij ter wereld niet,
voordat hij weer de duiven rond de Westertoren ziet.”

Amsterdam zoekt aan het begin van dit jaar, waarin het 700-jarig is begonnen niet naar een viering van prots en praal maar wel naar een viering van een bond geschakeerd programma waarin zoveel mogelijk facetten van het stedelijk leven naar buiten treden, aldus de burgemeester.

Lastige stad
Tweede spreker op de bijeenkomst was prof. dr. Fr. de Jong van de Amsterdamse universiteit, die uitweidde over de historie van de hoofdstad en derde prof. I. A. Diepenhorst van de Vrije Universiteit. Deze releveerde dat Amsterdam steeds een lastige stad is geweest, waar het voor 1400 al moeilijk was de orde te handhaven. Ook is de hoofdstad volgens hem steeds roekeloos omgesprongen met zijn stedelijk schoon.

„In 1812 waren de dagen van De Waag op de Dam geteld. Tien jaar later stortte het magazijn van de 0.1. Compagnie in. Omstreeks 1870 deed zich een dempingsmanie voor en werd de goorheid van De Pijp geschapen”, aldus spreker. „De op zich zelf geslaagde stationsbouw van Cuypers sluit de open ligging op het. IJ af. Nadien dempt Amsterdam het Rokin, haalt de Nieuwezijds Kapel neer, sloopt ‘t Pesthuis, zet een aanblik der stad schendende blokkendoos op het Weesperolein neer, breek de Koepelkerk aan het Leidse Bosje af en veroorzaakt ravages ter wille van een metro.” Desondanks gaat er ook voor prof. Diepenhorst van Amsterdam nog altijd „een ongewone bekoring uit”. In dit verband roemde hij de „Amsterdamse levenskunst, de dartele slagvaardigheid, de humor en de wel aanmatigende en toch niet misplaatste veronderstelling dat men anderen leiding moet bieden.”

Hij besloot zijn rede met het citeren van het Amsterdamse devies, dat na de bevrijding door koningin Wilhelmina („ondanks, met en door haar eigenaardigheden een groot vorstin”) aan de stad verleend is: „Heldhaftig, vastberaden, barmhartig”, een devies, „dat de door keizer Maximiliaan aan het stedelijk wapen toegevoegde keizerskroon ver in waarde overtreft.”

De plechtigheid in de Westerkerk, die alleen voor genodigden toegankelijk was, werd bijgewoond door onder meer de ministers De Gaay Fortman (Binnenlandse Zaken) en Van Doorn (CRM).

Aan het slot van de openingsmanifestatie van het zevende eeuwfeest heeft burgemeester Samkalden in de Westerkerk de expositie geopend „Rembrandt gefotografeerd”. De  tentoonstelling bestaat uit fotoreproducties en fotovergrotingen van etsen en tekeningen van Rembrandt en zal het hele jaar 1975 geopend blijven.

Bron Nederlands Dagblad
Foto Stadsarchief Amsterdam ! .