Het elektriciteitsnetwerk in Nederland is vol en overbelast. Eind vorig jaar is de maximumcapaciteit van het net in de regio Amsterdam bereikt. Dit heeft ook gevolgen voor de Universiteit van Amsterdam, vooral voor nieuwbouw- en renovatieprojecten en verduurzaming. De netbeheerder geeft geen contract meer aan de UvA voor nieuwe aansluitingen en het vermogen van het bestaande contract te verhogen.

Voor de UvA is dat een probleem omdat de universiteit steeds meer gebruikmaakt van elektriciteit. In de duurzaamheidsambities is afgesproken dat de gebouwen zoveel mogelijk gasloos worden. Op het Science Park en de Roeterseilandcampus wordt nog nauwelijks gas verbruikt. Hierdoor neemt het elektriciteitsgebruik juist toe. Wellicht loopt de UvA vertraging op en moet de planning van de routekaart energietransitie worden aangepast.

De UvA werkt aan oplossingen voor de lange en kortere termijn. Waar is het mogelijk om energie te herverdelen over de gebouwen? Hoet kan het energieverbruik worden beperkt en gespreid over de dag. Ook de mogelijkheden van batterijen worden bekeken.

Veruit het grootste deel van het energieverbruik is gebouwgebonden en wordt gebruikt voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Toch wordt voor 5 tot 10 procent van de energie verbruikt door onder meer laptops, beamers, beeldschermen, printers  en voor 10 tot 20 procent aan verlichting in de gebouwen. Daarom wordt gevraagd om bewust om te gaan met de energie in de gebouwen en niet onnodig de lampen aan te laten staan als er nog geen aanwezigheiddetectie aanwezig is.