Al enige jaren wijst de Stichting Herstel Oosterpark (SHO) de gemeente op de aanwezigheid van lood in de bodem van het Oosterpark. Kinderen zouden onaanvaardbare gezondheidsrisico’s lopen en de gemeente moet daarom maatregelen treffen. De rechter heeft nu uitspraak gedaan. De gemeente is niet verplicht maatregelen te treffen en wijst daarmee de eis van de stichting af.

In 2019 bood de SHO een zwartboek aan over verontreinigde grond in het Oosterpark. Een jaar later liet stadsdeel weten dat uit bodemonderzoeken bleek dat er geen verontrustende waarden blijken te zijn. Tijdens de zitting bleek dat zowel de stichting als de gemeente vinden dat bezoekers en met name kinderen geen onaanvaardbare gezondheidsrisico’s moeten lopen in het park. Ook zijn zij het erover eens dat de drie officiële kinderspeelplaatsen in het park ‘schoon’ moeten zijn. Dat wil zeggen dat het loodgehalte in de bodem daar lager is dan 100 mg/kg.

Maar SHO is echter verontrust over het loodgehalte op andere plekken in de bodem van het park. Met name over de risico’s die dat zou opleveren voor spelende kinderen. SHO eiste dat de gemeente opnieuw onderzoek moet doen. In de tussentijd moeten met name de ligweides worden afgescherm of waarschuwingsborden moeten wijzen op de risico’s op loodvergiftiging. De gemeente weest de vorderingen van de hand, omdat eerdere onderzoeken uitwijzen dat het loodgehalte in de bodem binnen de daarvoor geldende grenzen blijft.

Uit de meest recente onderzoeken in het park blijkt dat de onderzochte plekken – ook op de ligweides – wat betreft de bovengrond de loodwaarden in geen enkel geval te hoog zijn, maar in het algemeen tussen de 100/200 mg/kg liggen. Op een enkele plek wordt in de diepere ondergrond plaatselijk de waarde overschreden.

De SHO betwist dat op zichzelf niet, maar volgens haar is alleen een loodwaarde van maximaal 100 mg/kg aanvaardbaar. Boven deze waarden is volgens de Stichting al sprake van onaanvaardbare gezondheidsrisico’s. Deze stelling wordt echter niet ondersteund door de inmiddels verrichte onafhankelijke onderzoeken. Ook niet door IDDS dat door de SHO zelf is ingeschakeld. Dat blijkt ook niet uit de normen die momenteel worden gehanteerd door de overheid. Ook de GGD, de dienst die bij uitstek gezondheidsrisico’s in de gaten houdt, is van oordeel dat kinderen veilig in het park kunnen spelen. zich daarbij baserend op de normen van het RIVM.

De rechter oordeelt dat er geen grond aanwezig die de gemeente verplicht tot het treffen van maatregelen. De vorderingen van SHO zijn daarom afgewezen. De Stichting Herstel; Oosterpark zegt in beroep te gaan tegen het oordeel van de rechter.