Home Exposities Rembrandthuis

Rembrandthuis

0
Rembrandt, Portret vanTitus, 1660, olieverf op doek, 81.3x 68.7 cm., The Baltimore Museum of Art_The Mary Frick Jacobs Collection, BMA 1938.206, Photography By Mitro Hood

In Rembrandt’s Social Network leer je Rembrandt beter kennen via zijn vrienden: van jeugdvriend Jan Lievens en kunstkenner Jan Six tot de familie van zijn vrouw Saskia Uylenburgh, zijn ‘bloedvrienden’.

Expositie
Rembrandt’s Social Network. Familie, vrienden en relaties

Te zien van 1 februari tot en met 19 mei

Zelfs een groot kunstenaar als Rembrandt was geen eenzaam genie. Als een goede netwerker zette hij zijn sociale netwerk actief en doelbewust in. Hij had familie en vrienden die hem hielpen, zijn kunstwerken kochten, hem geld leenden en hem artistiek uitdaagden. In Rembrandt’s Social Network leer je Rembrandt beter kennen via zijn vrienden: van jeugdvriend Jan Lievens en kunstkenner Jan Six tot de familie van zijn vrouw Saskia Uylenburgh, zijn ‘bloedvrienden’. Met deze tentoonstelling geeft Museum Het Rembrandthuis de aftrap voor het landelijke themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw 2019, 350 jaar na zijn dood.

Rembrandt, Bijdrage aan album amicorum Burchard Grossmann, 1634, penseel in bruine inkt, 7.1 x 9.2 cm (gesloten boek), Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

De tentoonstelling bevat schilderijen, tekeningen, prenten, beeldhouwwerken, boeken en documenten. Eye-catchers zijn een aantal bijzondere alba amicorum (‘vriendenboekjes’) en de vele portretetsen die Rembrandt maakte van diverse vrienden en relaties. Het hoogtepunt van deze tentoonstelling is Rembrandts indrukwekkende en persoonlijke portret van zijn 19-jarige zoon Titus. Dit bijzondere bruikleen uit het Baltimore Museum of Art is nooit eerder op een tentoonstelling in Europa getoond.


Rembrandthuis Jodenbreestraat 4

Het huis waar Rembrandt tussen 1639 en 1658 heeft gewoond is een museum. Tussen 1606 en 1607 is dit pand gebouwd in wat toen de Sint-Anthonisbreestraat heette. Het huis is neergezet op twee erven in het oostelijk deel van de stad.


 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here