Home Exposities in Oost Museum het Rembrandthuis | nu te zien

Museum het Rembrandthuis | nu te zien

0
Still. Melanie Bonajo, Pee on Presidents, 2012. Courtesy de kunstenaar en AKINCI gallery.

Tot 22 mei | Dertien hedendaagse kunstenaars tonen het menselijk lichaam zonder idealisering in de tentoonstelling RAUW.

Expositie
RAUW

Te zien van 22 januari tot en met 22 mei

Het menselijk lichaam verbeelden zoals het is – dat is niet zo vanzelfsprekend. We idealiseren al eeuwen ons eigen en andermans voorkomen. Nu doen we dat met Photoshop, plastische chirurgie en filters op sociale media. In de zeventiende eeuw deden ze dat in kunstwerken. Maar Rembrandt niet. Hij keek met een open en nieuwsgierige blik naar anderen en naar zichzelf En gaf mensen vaak heel realistisch weer. In de groepstentoonstelling RAUW vormen Rembrandts etsen de inleiding voor het werk van dertien hedendaagse kunstenaars. Centraal staan kunstwerken van onder andere Melanie Bonajo, Marlene Dumas, Buhlebezwe Siwani, Aline Thomassen en Natasja Kensmil.

Alle kunstenaars in deze tentoonstelling geven een realistische kijk op het menselijk lichaam, zijn natuurlijke functies en de manieren waarop we onszelf presenteren aan de buitenwereld. Een welkom en ontnuchterend alternatief voor het heersende ideaalbeeld. De kunstwerken zijn soms kwetsbaar, soms krachtig, soms confronterend, maar altijd rauw.

Links. Rembrandt, Bedelaar met een houten been, ca. 1630. Collectie Museum Het Rembrandthuis. Rechts Milan Gies, Composition 01, 2021.

Rembrandthuis →
Jodenbreestraat 4

Het huis waar Rembrandt tussen 1639 en 1658 heeft gewoond is een museum. Tussen 1606 en 1607 is dit pand gebouwd in wat toen de Sint-Anthonisbreestraat heette. Het huis is neergezet op twee erven in het oostelijk deel van de stad.