Home Exposities Museum het Rembrandthuis

Museum het Rembrandthuis

0
IJzer-kaart (Macro X-Ray Fluorescence) van Rembrandts portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634.

Hoe maakte Rembrandt zijn schilderijen, etsen en tekeningen? En hoe onderzoeken wij dat tegenwoordig? In het najaar van 2019 wordt in het museum een laboratoriumachtige setting gecreëerd, waarin nieuwe inzichten in de hand van de meester worden blootgelegd.

Expositie
Laboratorium  Rembrandt

Te zien van 21 september tot en met 16 februari

Ontdek hoe een tekening van Rembrandt is veranderd in de loop der eeuwen, zie wat een ander later toevoegde aan een ets, en denk mee over de dilemma’s van onderzoekers en restauratoren.

Deze tentoonstelling brengt de wereld van het materiaal-technisch onderzoek tot leven. De afgelopen jaren zijn diverse kunstwerken van Rembrandt door wetenschappers en restauratoren aan nieuwste onderzoeksmethoden onderworpen. Dit heeft verrassende en baanbrekende resultaten opgeleverd. Nu zullen bezoekers de onderzoeksmethodes- en technieken zelf ervaren, op de plek waar de kunstwerken ooit zijn gemaakt.

.

Claudy Jongstra
Allium & Onion, Hennep & Hair, Madder & Nettle

Hedendaagse kunstenaar Claudy Jongstra is op zoek gegaan naar het zwart van Rembrandt. Met enkel natuurlijke kleur- en verfstoffen volgt ze de oude receptuur en past ze deze toe op een tweeluik van textiel: Allium & Onion, Hennep & Hair, Madder & Nettle. Ze gaat hierbij uit van drie natuurlijke, lokale materialen als basis voor het werk: vlas, hennep en brandnetel. De vlasplant is de bron voor zowel het schilderslinnen als de lijnzaadolie die Rembrandt gebruikte in de olieverf. Deze kunstinstallatie van vilt komt als vitrage te hangen voor de twee ramen in Rembrandts voormalige woon-en slaapkamer in Museum Het Rembrandthuis.

Het tweeluik van Jongstra kent niet alleen verschillende tinten zwart, maar ook kleuraccenten die ze op het gevilte doek heeft geborduurd. Jongstra heeft hiervoor inspiratie geput uit de kleuren van Rembrandts meest beroemde tweeluik: zijn portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Jongstra’s kunstinstallatie is een textiele en abstracte versie van deze schilderijen, die als reproductie gelijktijdig te zien zijn in de tentoonstelling Laboratorium Rembrandt in de moderne museumvleugel.


Rembrandthuis→
Jodenbreestraat 4

Het huis waar Rembrandt tussen 1639 en 1658 heeft gewoond is een museum. Tussen 1606 en 1607 is dit pand gebouwd in wat toen de Sint-Anthonisbreestraat heette. Het huis is neergezet op twee erven in het oostelijk deel van de stad.


 

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here