Home Exposities in Oost Museum het Rembrandthuis | te zien tot 4 juni

Museum het Rembrandthuis | te zien tot 4 juni

0
Titus is weer Thuis. Foto Aad Hoogendoorn

Tot 4 juni | Dromerig staart de jonge Titus van Rijn over de rand van zijn lezenaar. Vader Rembrandt ving zijn blik in 1655, toen hij met zijn familie in een statig pand aan de Amsterdamse Jodenbreestraat woonde. Bijna 400 jaar later is het gelukt om Titus weer thuis te krijgen.

Expositie
Titus is weer thuis

Te zien vanaf 18 maart tot 4 juni

In het vernieuwde museum kun je ervaren hoe Rembrandt leefde en werkte. In de verschillende vertrekken worden verhalen over zijn leven, zijn kunst, zijn buurt en zijn tijd verteld; van zijn aankomst in het huis als succesvolle society-schilder tot en met het gedwongen vertrek vanwege financiële problemen. Titus speelde een cruciale rol in Rembrandts leven.

Hij werd geboren in dit huis, was de enige zoon die de volwassen leeftijd bereikte en hij groeide uit tot steun en toeverlaat van zijn vader. Rembrandt heeft hem verschillende keren geschilderd. Het zijn intieme portretten, die blijk geven van de goede band tussen vader en zoon. In Museum Rembrandthuis sta je straks oog-in-oog met Rembrandts iconische schilderij van zijn zoon uit 1655, een bijzondere bruikleen uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

Het schilderij van Titus hangt in een speciale ruimte in de tentoonstelling Tekenkunst, waar je even een-op-een met het meesterwerk kunt zijn. Voor deze presentatie ontwikkelt het museum een multimediatour en word je als bezoeker begeleid in het kijken. Deze unieke ervaring is een soort guided meditation, maar dan met drie opties: een kunsthistorisch achtergrondverhaal, een psychologische beschrijving van vader en zoon en verschillende soorten muzikale begeleiding. Je ontdekt zo telkens weer iets nieuws in het beroemde schilderij van Rembrandt.


Rembrandthuis →
Jodenbreestraat 4

Het huis waar Rembrandt tussen 1639 en 1658 heeft gewoond is een museum. Tussen 1606 en 1607 is dit pand gebouwd in wat toen de Sint-Anthonisbreestraat heette. Het huis is neergezet op twee erven in het oostelijk deel van de stad.