Maandagavond op Sint Maarten vulde de Indische Buurt zich met kinderen met lampions, prachtig lichtsculpturen en vrolijke muziek tijdens de Super Sint-Maarten Parade. Honderden kinderen, ouders en andere belangstellenden trokken gezamenlijk op in een honderden meterslange, betoverende optocht, waarbij de hele route straalde van de saamhorigheid. In tegenstelling tot onrustige momenten elders in de stad, heerste in Oost een warme, feestelijke sfeer. 

Arie Martijn Schenk

Met het thema ‘Licht en samen delen’ vierde de parade niet alleen de traditie van Sint-Maarten, maar komt de buurt ook samen om verbinding te vinden. ‘Ik loop nu voor het derde jaar mee met mijn twee kinderen, dit is zo’n mooie avond in onze buurt’, zegt buurtbewoner Samira. ‘Het snoep is misschien niet gezond, maar voor deze avond maken we een uitzondering met alle zoetigheid.’

Initiatiefnemer Nina de Jong van de stichting Pretvormer liep voorop om de parade aan te voeren. ‘De Super Sint Maarten-optocht draait om verbinding tussen de bewoners van de Indische Buurt’, vertelt Nina. ‘Het evenement is opgezet als een feest voor iedereen, ongeacht achtergrond of leeftijd. We proberen zoveel mogelijk doelgroepen mee te laten doen.’

Bewoners die minder mobiel zijn, zoals de ouderen van De Gooijer, kregen een speciale plek om niets te hoeven missen bij het Badhuis. ‘De ouderen die vooraf meehielpen met het maken van de lampions, zitten te genieten vanaf het terras. We zien zo veel blije gezichten vanavond’, vertelt een van de begeleiders. 

Het evenement blijft een uniek buurtfeest, waarin een nieuwe generatie inmiddels in een andere rol meedoet, kinderen die ooit als kleine deelnemers met hun ouders meeliepen tijdens de eerste tocht, zijn nu vrijwilliger of lopen mee met de sculpturen.

 ‘Wat ooit begon als een kleine buurtactiviteit, is nu uitgegroeid tot een groot evenement dat gedragen wordt door de hele buurt. Voor kinderen is het bijzonder om zo’n groots feest te hebben in hun eigen wijk’, aldus stadsdeelbestuurder Zeeger Ernsting die verrast is door het vele enthousiasme. ‘Het is een mooi voorbeeld van wat er kan ontstaan vanuit de samenleving zelf, waar bewoners samen vanuit een bottom-up initiatief echt iets blijvends hebben opgebouwd voor de Indische Buurt. Als gemeente zijn we trots op dit soort initiatieven, waar buurtkrachten zich bundelen en organisaties zich bij aan willen sluiten om zo iets bijzonders te creëren voor iedereen.’

Langs de route begeleidden buurtmuzikanten en muziekgezelschappen zoals Ritmo Percussion, Baque Flamingo, de ACCU Fanfare en de Bijlmer Fanfare de stoet met aanstekelijke ritmes en vrolijke melodieën. Hun muziek gaf de avond een energieke vibe en zorgden voor een sprookjesachtige sfeer. 

Rond 20.00 uur verzamelden de deelnemers zich op het Ambonplein voor een spectaculaire finale. De eindshow verlichtte het plein nog één keer groots, terwijl een vurige draak zijn opwachting maakte, wat zorgde voor een adembenemende afsluiting. Een half uur later keerde de rust terug, maar de magie van deze bijzondere Sint-Maarten-avond zal de Indische Buurt nog lang bijblijven.