Home Lezen en schrijven Tien jaar Het Boek van de Week in oost-online

Tien jaar Het Boek van de Week in oost-online

0

De rubriek Boek van de Week bestaat tien jaar. En is daarmee wel de enige in het land. Elke week werpt een boekhandelaar uit Oost licht op een boek dat – in de meeste gevallen – recent is verschenen. Tijd dus om de mensen achter deze rubriek in het zonnetje te zetten. Een ronde langs de vier boekhandels.

Anne-Mariken Raukema

Al heel langt doet Edith Vroon aan de rubriek mee. Sinds de eeuwwende werkt ze parttime als boekverkoper bij Linnaeus boekhandel, de andere tijd is ze freelance redacteur voor verschillende uitgeverijen. De jongste loot aan de boom is Athenaeum Boekhandel aan de Roetersstraat, op de campus van de UvA. Yvette Slotema is daar een van de vier medewerkers die om beurten de rubriek vullen.

Wat alle vier boekhandelaren bindt is de liefde voor goede boeken. Carel van Pampus van de gelijknamige boekhandel doet ook vanaf het eerste uur mee. Op de voet gevolgd door Sharon Perlee van Java Bookshop, die volgend jaar maart tien jaar aan het Javaplein zit. Allen zijn blij dat oost-online het platform biedt om bij te blijven, ook over activiteiten die de boekhandels regelmatig organiseren.

Edith Vroon van Linnaeus Boekhandel.

Winkelprofiel
Alle vier omschrijven hun boekhandel als een ‘algemene’ boekhandel. In mijn woorden is dat ten onderscheid van een Bruna of andere winkels waar men ‘ook boeken’ verkoopt. Ooit heette zoiets ‘de betere boekhandel’ en dat zijn ze. Alle vier. Zij het dat er accentverschillen zijn. Zo is Athenaeum sterk gericht op de UvA, maar is ook buurtwinkel. Slotema: ‘We zijn er voor studenten tot en met de bewoners van het Sarphatihuis.’ Op zaterdag komen er relatief veel dagjesmensen en gezinnen. Door de ligging is de dynamiek anders dan de ‘moederwinkel’ op het Spui, en omdat ze tussen metro en Artis liggen, zijn ze ook vraagbaak voor wie de weg niet goed weet.

Carel van Pampus van Boekhandel van Pampus.

Carel van Pampus, eigenaar-directeur van de boekhandel aan de KNSM-laan, schetst de zaak als ‘een uitnodiging tot oponthoud’. Zijn wens om bezoekers te doen onthaasten is groter dan omzet te genereren. Vandaar de vele zitjes, luie stoelen en koffiecorner. Van Pampus: ‘Het gaat mij om de sfeer, die moet voldoende aangenaam zijn om te verblijven. En mensen verrassen. Ik koop in wat ik mooi vind en gek genoeg vinden de meeste klanten dat dan ook interessant.’ Er ligt wat meer nadruk op filosofieboeken, dat hangt samen met twee lezingenseries per jaar over dit onderwerp.

‘Een sterk gewortelde boekhandel met een breed assortiment en veel kennis van zaken’, zo prijst Edith Vroon ‘haar’ Linnaeus Boekhandel aan. Veel literatuur, non-fictie, natuur- en kinderboeken, kunst, Amsterdam en Engels, maar geen computerboeken, ook geen cadeauboekjes en gadgets.

Sharon Perlee van Java Bookshop.

Sharon Perlee is een van de drie eigenaren van Java Bookshop. De ingang aan de Borneostraat geeft toegang tot de omvangrijke kinderboekenafdeling, de ‘hoofdingang’ aan de Javastraat tot het domein voor volwassenen. ‘De Indische Buurt is kinderrijk, hoewel je wel veel ziet dat als en een tweede kind komt, men verhuist.’ Ook bij hen ligt de nadruk op (wereld)literatuur, maar ook veel boeken over geschiedenis en kookboeken. Hier geen Franse en Duitse boeken en ook niets voor de computerliefhebber. Geen streekromans, maar waar vind je die wel in Amsterdam?

Waarom? Wat?
In de reden om mee te doen aan Boek van de Week is een rode draad te zien. Alle vier vinden oost-online sympathiek, het heeft een sociale platformfunctie en voorziet in een behoefte. Het is een mooie manier om boeken onder de aandacht te brengen. Het gaat meer om het goede boek dan primair om de winkel. Voor Athenaeum heeft winkelpromotie wel meegespeeld; door de rubriek verdween het aanvankelijke imago van ‘studieboekhandel’ gaandeweg. Geen van vier ziet de verkoop merkbaar stijgen door de signalering. Wie deze rubriek leest, leest over het algemeen ook wel boekrecensies. Het is een aanvulling op andere informatiekanalen. Perlee: ‘Dat is wat anders dan de Parool-rubriek ‘naar bed met…’. Maar dat heeft een ander en groter bereik.’

Van links naar rechts Yvette Slotema, Annick van Kessel en Harm ten Napel van Athenaeum Boekhandel Roeterseiland.

Binnen de winkel wordt de rubriek verdeeld, de ene maand de een, de andere maand de ander. Het is nooit moeilijk om een boek te kiezen. Sharon Perlee: ‘Niet alle boeken lenen zich voor Boek van de Week, soms is het gewoon niet bijzonder genoeg om over te schrijven.’ Omdat ze zelf veel lezen, gemiddeld een of twee boeken per week, is het vinden van een afwisseling niet moeilijk. Nu eens fictie, dan weer non-fictie, een kookboek of, zeker als het Kinderboekenweek wordt, een  kinderboek. Ze lezen elkaars stukken en voorkomen op die manier dubbelingen of weken achtereen eenzelfde soort boek. Edith Vroon geeft aan dat haar smaak is verschoven van pure fictie naar meer maatschappelijk relevante literatuur, zoals het werk van Marja Pruis of Pat Barker.