Het Amsterdamse muziek-icoon Wally Tax begon als tiener in The Outsiders. Die band had zijn wortels in Amsterdam-Oost. Na een hele trits Top 40 hits stopte de band in 1969. In de jaren zeventig had Wally als zanger een flink aantal solo hits. Hierna raakte hij in de vergetelheid. Zijn vriend Ben Waalwijk wilde hier iets aan doen en zodoende vindt op 5 juli in Paradiso een tribute-avond plaats. Helaas overleed Ben Waalwijk onverwachts en wordt deze avond ook een aan hem opgedragen. Oscar Smit muziekmedewerker van oost-online duikt in het vroege Oost-verleden van The Outsiders.
Oscar Smit
De geschiedenis van The Outsiders is nauw verbonden met Oost. Wally Tax werd op 14 februari 1948 geboren op de Oostersekade en verhuisde als driejarige naar de Laagte Kadijk. Op 10 april 2005 overleed hij in de Blasiusstraat waar hij al een tiental jaren woonde. Tussen 1964 en 1969 kende de band veel bezettingswisselingen. De meest constante leden kwamen ook allemaal uit Oost. Zo is gitarist Ron Splinter (1948-2013) geboren in de Reinwardtstraat. Drummer Leendert Busch woonde in de Tweede van Swindenstraat en later in op de Wibautstraat. Apie Rammers, bassist, zag het levenslicht in de Graaf Florisstraat. Tegenwoordig woont hij in Friesland.
In 1961 heette de band nog Jimmy Ravon and the Outsiders. Ze speelden vooral rock ’n roll. Nummers van The Shadows of Bubby Holly en later zelfs van The Beatles. Midden jaren zestig hadden The Outsiders al een grote schare fans die en masse alle concerten bezochten. In 1965 namen ze hun eerste single op ‘You Mistreat Me’ voor Muziek Express, het label van het gelijknamige popblad. In 1966 stonden ze met hun derde single ‘Lying All The Time’ voor het eerst in de Top 40. Dat zou daarna, tot in 1968, nog zevenmaal voorkomen. In 1969 stopte de band er mee.
Wally Tax was intussen aan een solocarrière begonnen die hem tussen 1967 en 1977 maar liefst zevenmaal in de Top 40 deed belanden. In 1974 stond hij met maar liefst 4 singles in de Top 40, waaronder ‘Miss Wonderful’en ‘It Ain’t No Use’. In de jaren tachtig werd het stil rond Wally Tax. In 1989 verscheen het album ‘Springtime in Amsterdam’ opgenomen met zijn vriend en Ben Waalwijk. Eind jaren negentig deed hij nog mee met een korte reünietour van The Outsiders. In 2002 verscheen zijn laatste album ‘The Entertainer’ opgenomen met een aantal jongere muzikanten onder leiding van George Oostdijk (1963-2022).
Vorig jaar zou Wally Tax 75 zijn geworden. Zijn goede vriend en ook een aantal jaren huisgenoot, Ben Waalwijk vond het tijd om de Amsterdamse zanger uit de vergetelheid te ontrukken. Hij stelde een tribute-evenement voor. Dat gaat nu op 5 juli plaatsvinden in de poptempel Paradiso. Waalwijk had alle artiesten uitgenodigd en een flinke setlist met Tax en Outsiders nummers samengesteld. Midden in alle voorbereidingen is Ben Waalwijk echter plotseling overleden. Hij kreeg een prachtige uitvaart in Ruigoord, waar hij als muzikaal leider van het Ballongezelschap een grote bekendheid genoot.
Na overleg met zijn naasten is besloten verder te gaan met de voorbereidingen van 5 juli: Wally Tax- The Outsider. Op die avond zullen muzikanten als Franklin Majid (Tee-set), Frank Paavo (Wally Tax), Sin Banovic (Mecano) en Franky Douglas (winnaar Boy Edgar Prijs) nummers gaan spelen van Wally Tax, Ben Waalwijk en The Outsiders. Tevens zullen de enige twee nog levende Outsiders, Appie Rammers en Leendert Busch, voor het allerlaatst op een podium staan onder de naam Outsiders. In het tweede deel van de avond zal de jeugd aan de beurt zijn. De jonge bands Lord Wanhoop en The Mocks zullen laten zien dat de nederbeat van The Outsiders voor hen nu een grote bron van inspiratie is!
Check het boek ‘Outsiders by Insiders’ door Jerome Blanes (Misty Lane Books, 2009)