Het Pillows Hotel Maurits at the Park biedt meer dan alleen het Hotel. Naast de brasserie en een cocktailbar opende bijna twee jaar geleden ook het fineĀ­diningĀ­-restaurant VanĀ Oost. Voor een heerlijk diner op een toplocatie is dit echt een aanrader. ‘We waren echt verrast door het mooie gebouw en het smaakvolle diner’, vertelt buurtbewoner Michal.

Arie Martijn Schenk

VanĀ OostĀ staat voor het combinerenĀ vanĀ verschillende werelden en voor het samenbrengenĀ vanĀ muziek, kunst en fine dining. Chef FlorisĀ van Straalen en maĆ®tre Fenna Kentie verrassen de gasten elke keer weer met iets bijzonders. ‘VanĀ OostĀ is waar het allemaal samenkomt en waar je creativiteitĀ van het team voelt. Een passie die me inspireert om voor niets anders dan het beste te gaan’, aldus chef Floris.

Via het trappenhuis met origineel glas-in-lood kom je op de eerste verdieping van het voormalige universiteitsgebouw. De ruimte is sfeervol met veel donker hout, een donkere vloer, een marmeren bar, grote ramen met uitzicht op het park en een vijftien meter hoog plafond. De chefs begroeten vanuit de keuken met een gezamenlijke groet de gasten als ze binnenkomen.

Buurtbewoners Michal en Maarten hebben deze avond gekozen voor een zesgangendiner en worden ontvangen in de ontvangstruimte. Zij genieten daar ondertussen verschillende amuses. Gastheer Pim begeleidt ze volgens naar de grote ruimte. ‘We zijn het diner gestart met een Gillardeau Oester met onder andere gedroogde appel, rode druif, ontbijtkoek en komijn. Een smaakvolle start’, vertelt Michal. ‘Vervolgens kregen we een langoustine met papaya, spicy pumpkin crĆØme en sambalschuim, een verrassend vervolg.’

Voor elk menu is ook een vegetarische optie. ‘We werken met seizoensgebonden producten en proberen zo min mogelijk voedsel te verspillen’, zegt Van Straalen. ‘Smaken van over de hele wereld, gemaakt met pure en lokale ingrediĆ«nten met respect voor de seizoenen’, aldus de chef.

‘Mijn favoriete gerecht vanĀ de avond was de griet met crĆØmeĀ van knolselderij en sauce suprĆŖme met zeeduivellever’, vertelt gast Maarten. ‘Mijn favoriet was de vierde gang vanĀ wilde eend met spitskoolcrĆØme en rilletteĀ van gekonfijte eendenpoot’, voegt Michal toe.

VanĀ OostĀ bevindt zich in het gebouw aan de Mauritskade waar vroeger het Ontleedkundig LaboratoriumĀ vanĀ de gemeentelijke universiteit gevestigd was. Tot 2011 was het tevens de hoofdvestigingĀ vanĀ het Zoƶlogisch MuseumĀ vanĀ de UniversiteitĀ vanĀ Amsterdam.Ā 

‘Laatst hadden we nog oud-studenten te gast die in het verleden hadden staan snijden in het laboratorium’, vertelt maĆ®tre Fenna Kentie. ‘Veel gasten komen speciaal voor VanĀ Oost naar het restaurant. En er zijn natuurlijk ook hotelgasten. We werken al bijna twee jaar met dit vaste team en zijn daardoor goed op elkaar ingewerkt.’

De gasten Michal en Maarten sluiten de avond met twee desserts. ‘Er werd geserveerd een creatieve variatie op het Festini perenijs met een wafel en een Smoky Forest van pure chocolade met stoofpeer en met ijsĀ vanĀ koffie en paddenstoel. Een prachtige afsluitingĀ van deze avond’, vertelt Michal. ‘We wonen allebei OostĀ enĀ vanuit hetĀ Oosterpark zit restaurant VanĀ Oost bijna verscholen achter de hoge groene bomen. Dit is een heel mooie verrassing!’zegt Maarten enthousiast.Ā 

Van Oost is geopend voor diner van woensdag tot en met zaterdagavondĀ vanaf 18.00 uur en voor lunch op zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur. Check vanoostrestaurant.com