Home Overzicht Waarden Februaristaking nog steeds inspirerend

Waarden Februaristaking nog steeds inspirerend

0

De Februaristaking in 1941 is de enige grote protestactie van burgers geweest tegen de anti-joodse maatregelen van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. De staking geldt als krachtig symbool van verzet tegen onrecht dat anderen dan de eigen groep wordt aangedaan en als daad van solidariteit met medeburgers die worden gediscrimineerd. Op 25 februari wordt de Februaristaking herdacht.

Destijds was de Februaristaking een bron van inspiratie. De waarden die verbonden zijn met de Februaristaking, opkomen voor een ander en je verzetten tegen onrecht, kunnen ook nu nog als inspiratie dienen. Herdacht wordt het massale verzet tegen onverdraagzaamheid, antisemitisme en fascisme in 1941. Op de herdenking staat men stil bij het belang van herdenken in de huidige tijd, verbindt men heden met het verleden gericht op waakzaamheid tegen elke vorm van discriminatie. Het Comité Herdenking Februaristaking 1941 wil de verzetsdaad herdenken en vieren op een manier die aanspreekt en tot nadenken aanzet.

Iedereen is welkom bij de herdenking. Burgemeester Halsema, voorzitter van het comité Jaïr Stranders en schrijver en podcastmaker Johan Fretz behoren tot de sprekers. Aansluitend volgt een optreden van spoken word artiest Benjamin Fro. Daarna worden kransen gelegd bij het beeld van de Dokwerker en volgt het defilé van volksvertegenwoordigers, maatschappelijke organisaties en herdenkingsinstellingen. Voor personen die slecht ter been zijn, zijn er overdekte zitplaatsen beschikbaar.

Johan Fretz (1985) is schrijver, host van de politieke podcast Waanzinnig land en maker van de documentaire What’s left? over de moderne politieke geschiedenis en de positie van traditionele linkse partijen in Nederland. Hij schreef onder andere het boek Onder de paramariboom.

Benjamin Fro (1994), artiestennaam van Adam Bais, is rapper, dichter, zanger en tekstschrijver. Alles wat oneerlijk en schadelijk is, maakt bij hem een onrechtvaardigheidsgevoel los. ‘Zeker in de huidige tijd is deze herdenking heel belangrijk. Met name vanwege de verrechtsing die je overal ziet.’

Naar aanleiding van de herdenking organiseerde Stichting Kunsteducatie De Rode Loper op School een project. Na een bezoek aan het Joods Museum, het Namenmonument en De Dokwerker werkten zeven klassen van Amsterdamse scholen aan hun Dokwerker. Het project werd begeleid door kunstdocent Emma Slaats. De beelden zijn tijdens het defilé te zien naast de originele Dokwerker.

De herdenking bij het beeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein op zondag 25 februari begint om 16.45 uur.