Drie maanden geleden opende Tandar Soe haar Birmese restaurant Yangon Delight aan de Linneausstraat. In Het Parool stond afgelopen week een artikel over de monocultuur van de horeca in Oost, maar dit restaurant laat juist het tegendeel zien, het is een verrijking van het aanbod. Yangon Delight is het eerste Birmese restaurant van Nederland.

Arie Martijn Schenk

In mei afgelopen jaar zat Tandar met een vriendin op het terras van het naastgelegen Café Kuijper. ‘Ik zag een bord ‘te huur’ boven het pand naast de apotheek’, vertelt de nieuwe ondernemer in Oost. ‘Ik woon al drie jaar in Amsterdam en mijn droom was om een eigen restaurant te beginnen.’

‘Myanmar ligt in het hart van Zuidoost-Azië en heeft een rijk culinair erfgoed dat is beïnvloed door de diverse geografie en het culturele aanbod’, vertelt de vrolijke eigenares.  ‘Myanmar grenst aan India, China, Thailand, Laos en Bangladesh en heeft een unieke positie waar smaken en kooktechnieken zich vermengen. Dat weerspiegelt de levendige geschiedenis van de regio.’

Deze avond zit het gezellig vol in het sfeervolle souterrain van Yangon Delight. Een mengelmoes van toeristen en buurtbewoners neemt plaats terwijl Tandar iedereen zeer vriendelijk begroet. ‘Ik ben veel voor mijn werk in Myanmar geweest in het verleden’, vertelt een buurtbewoner. ‘Het lijkt op de Indiase curry’s vermengd met de geurige kruiden van de Thaise keuken, de gerechten van Myanmar bieden een enorm palet aan smaken’, licht de ervaren gast toe.

De ene tafel rekent af en vervolgens is de plek alweer bezet met nieuwe bezoekers. ‘Ik ben hier met mijn neef voor de eerste keer’, vertelt Christa uit Amsterdam. ‘We hebben de als voorgerecht de gevarieerde vegan platter besteld met typisch Birmese snacks. Heerlijk met een bijpassend sausje. Daarna aten we Moh Hin Gar, het nationale visgerecht en A Mae Cho Nhutt Hinn, een Birmese runderstoofvlees gerecht. Twee zeer smaakvolle gerechten die we zeker kunnen aanraden’, aldus de tevreden gasten. 

Bij het opzetten van het restaurant kreeg Tandar hulp van een Birmese consultant. De chef van Yangon Delight staat in de open keuken druk de gerechten klaar te maken. ‘De iconische Tea Leaf Salad en Coconut Noodles zijn de favoriete gerechten. Elk gerecht vertelt een verhaal van traditie’, licht de chef toe.

De droom voor een eigen restaurant begon tijdens een bezoek aan San Francisco. ‘Daar zag ik een lange rij voor een Birmees restaurant in een van de levendige straatjes en het drong tot me door: Birmees eten is niet alleen voor ons, het is een geheim dat wacht om met de wereld te delen’, vertelt Tandar. ‘Thuis in Birma hebben burgeroorlogen en onrust velen ontheemd, waardoor de mensen die in het buitenland wonen niet kunnen terugkeren. Voor hen dient dit restaurant om de smaken van Birma levend houden.’

Het levenspad van Tandar ging via Pathein, een klein Birmees dorp, vervolgens naar Singapore, New York en uiteindelijk naar Nederland. ‘In Amsterdam kwam ik erachter dat er geen Birmees restaurant was. Terwijl onze smaken in Duitsland, België en Engeland allang aanwezig waren, ontbraken ze hier en zo ontstond Yangon Delight!’

Yangon Delight aan de Linnaeusstraat 83 is geopend van dinsdag tot en met zondag.