Home Exposities in Oost Arcam | nu te zien

Arcam | nu te zien

2
Datacenter Equinix AM4, Science Park. Foto Jannes Linders.

Tot 26 juni | Apparaten assisteren in huis en op kantoor, camera’s registreren bewegingen en algoritmes bepalen informatiestromen. De invloed van technologie op het dagelijkse leven wordt steeds groter. De tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy bij Arcam – onderzoekt de veranderende relatie tussen technologie en de mens.

Expositie
Private_Eye_Butler_Spy

Te zien tot 6 juni

Toepassingen in en rond het huis worden steeds intelligenter: in plaats van een huissleutel bepalen toegangssystemen aan de hand van biometrische data of een deur opengaat. In de stad controleren scanauto’s of parkeergelden zijn betaald en registreren sensoren de drukte op straat of de luchtkwaliteit. De relatie tussen mens en gebouw, technologie en omgeving wordt steeds complexer. Dat is niet nieuw. De afstandsbediening bestaat al sinds 1898 en ‘draadloze berichten’ kunnen al sinds de uitvinding van de radio worden verzonden. In de 20e eeuw zijn veel uitvindingen gedaan die het leven gemakkelijker hebben gemaakt – denk aan elektrisch licht, de computer of het internet.

Wat nieuw is, is dat al die uitvindingen – zodra een specifieke toepassing binnen de wetenschap of oorlogsvoering een toepassing krijgt in een product geschikt voor massaconsumptie – niet alleen gemak verschaffen, maar ook informatie verzamelen. Zo is nieuwe ‘slimme’ technologie steeds vaker niet alleen een middel voor technische of sociale vooruitgang, maar (ook) een dienst, waarvoor moet worden betaald – met geld of met informatie over jezelf.

Ontwerpers hebben zich altijd laten inspireren door de relatie tussen technologie, maatschappij en woonhuis. In de tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy blikken we terug en vooruit. Met de thema’s Mens//Machine, Ruimtelijke manifestaties van smart, Privacy en ethiek en Signaal niet gevonden verkennen we welke ethische vraagstukken en ontwerpopgaven deze high-tech-toekomst met zich meebrengt.


Arcam→
Prins Hendrikkade 600

Arcam is het Architectuurcentrum van Amsterdam. In het bezoekerscentrum aan de Prins Hendrikkade kun je terecht voor alle informatie over de architectuur en stedenbouw van Amsterdam. Arcam biedt een breed programma van exposities, lezingen, excursies, debatten en grote jaarlijkse evenementen. 


 

2 REACTIES