Home Exposities Arcam

Arcam

2

Wereldwijd bouwen mensen hun eigen woning, soms als wens en soms uit noodzaak. The Right to Build is een snapshot van iconische, uiteenlopende vormen van zelfbouw die zich in de afgelopen tien jaar in Amsterdam en Almere hebben gemanifesteerd, gespiegeld aan internationale voorbeelden uit dezelfde periode. Het spanningsveld tussen eigen initiatief en regelgeving staat centraal in deze tentoonstelling.

Expositie
The right to build

Te zien tot en met 8 december

N

In Amsterdam en Almere is de afgelopen tien jaar veelvuldig geëxperimenteerd met zelfbouw. Dit resulteert niet alleen in eigenzinnige eengezinswoningen, maar ook in rijtjeshuizen uit catalogi, collectief gerealiseerde wooncomplexen en complete gebiedsontwikkelingen.

Na decennia van maatschappelijke individualisering biedt zelfbouw de consument nu ook op het gebied van wonen ruimte voor eigen expressie. Maar is er nog wel ruimte voor zelfbouw nu de stad onder hoge druk groeit en verdicht? Hebben we het recht om onze eigen woonomgeving te realiseren en in hoeverre kan of moet een overheid deze vorm van stadsontwikkeling stimuleren of reguleren?

Architectuurcentrum Amsterdam transformeert tijdelijk tot een heuse zelfbouwbouwplaats en illustreert deze discussie aan de hand van twaalf projecten, waaronder de drijvende woonwijk Schoonschip, het ADM-terrein, Palais Récup en Almere Oosterwold.

De toekomst van zelfbouw
Ter inspiratie voor de discussie over de komende tien jaar zelfbouw zijn architectenbureaus KRFT, LOA en SLA gevraagd een visie op de toekomst van het fenomeen te ontwikkelen. Welke bijdrage kan zelfbouw leveren aan de 250.000 extra woningen die nodig zijn in de Metropoolregio Amsterdam? Wie mag wat bouwen en in welk soort stad moet dit resulteren?

Randprogramma
Tijdens de tentoonstelling The Right to Build is er een uitgebreid randprogramma van lezingen, onderzoeksbijeenkomsten en discussieavonden, met o.a. Adri Duijvesteijn.


Arcam Prins Hendrikkade 600

Arcam is het Architectuurcentrum van Amsterdam. In het bezoekerscentrum aan de Prins Hendrikkade kun je terecht voor alle informatie over de architectuur en stedenbouw van Amsterdam. Arcam biedt een breed programma van exposities, lezingen, excursies, debatten en grote jaarlijkse evenementen. 


 

2 REACTIES

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here