Voor echt lekker Indonesisch eten hoef je tegenwoordig echt niet meer de halve wereld over te vliegen. In de Tilanusstraat 71, vlakbij het OLVG is al sinds 1982 Ed’s Catering gevestigd. De huidige eigenaar heet Rick, maar hij wordt vaak aangesproken met ‘Ed’, de naam van zijn in 2012 overleden vader, die hier zijn zaak begon in 1982. Ed is in 1930 geboren in het Indonesische Solo en kwam kort na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland. Hij begon zijn carrière in de lichtreclame en had daarna in een goed lopende keukenstudio bij het Weteringcircuit. Toen daar de klad in kwam, besloot hij van zijn hobby Indonesisch koken zijn beroep te maken.

Fokko Kuik interviewt bekende en minder bekende, oude en nieuwe ondernemers in Oost. Anja van Mil maakt de foto’s

Zoon Rick (1967), die als kind opgroeide in het wallengebied, was eigenlijk van plan om iets heel anders te gaan doen (‘misschien iets met dieren’), maar hielp als scholier al snel regelmatig mee in de zaak van Ed. Aanvankelijk woonde zijn vader achter de winkel, maar met de uitbreiding van de cateringactiviteiten moest de voormalige melkwinkel worden verbouwd en verhuisde hij naar de overkant. Toen de zaak steeds beter ging lopen openden ze nog drie nieuwe Indonesische toko’s, elders in de stad. Alle gerechten werden en worden nog steeds dagelijks vers zelf gemaakt in de grote keuken achterin de winkel in de Tilanusstraat. ‘Op een gegeven moment had ik zeventien man op de loonlijst staan en was ik meer bezig met politieman spelen’, vertelt Rick. ‘Toen hebben we besloten om de activiteiten weer te concentreren op de plek waar het allemaal begon.’

‘In de winkel houden we al jaren vast aan een succesvol keuzemenu met bekende Indonesische gerechten.’ Maar bij caterings voor kleine en grote groepen (tot een paar honderd mensen) is er altijd maatwerk mogelijk. ‘We hebben zelfs een keer een catering verzorgd in Kopenhagen’, verteld Rick trots. De winkelomzet zorgt voor een stabiel inkomen, maar de caterings vormen toch de kers op de taart.

In de winkel komen vooral veel mensen uit de buurt. ‘Het is hier inmiddels een soort ontmoetingscentrum, want veel mensen komen hier vaak. Er zijn twee klanten die hier al sinds de jaren 90 komen, elke zondag en ze bestellen altijd hetzelfde’, vertelt Cici, die ook al 21 jaar voor Ed’s Catering werkt. ’Als ze op vakantie gaan kondigen ze dat altijd keurig aan zodat we ons niet ongerust hoeven maken.’ Zelf is Cici geboren in Jakarta. Ze kwam op haar 17e naar Amsterdam om te studeren, maar koos uiteindelijk toch voor dit werk. ‘Ik heb ook wel in andere filialen van Ed gewerkt, maar hier in Oost is er meer entertainment’, vertelt ze ‘en de klanten zijn hier ook veel guller dan bijvoorbeeld in Zuid.’ Ook vanuit verschillende afdelingen van het OLVG weten ze Ed’s Catering goed te vinden. Reclame maken hoeven ze niet, want mond op mondreclame werkt toch het beste.

Sinds corona werken ze ook wel met bezorgdiensten zoals Uber Eats, maar het leukst is toch wel als de mensen het zelf komen ophalen. Dan krijgen ze van Cici ook advies over welke ingrediënten goed bij elkaar passen. ‘De laatste jaren komt er steeds meer vraag naar vegetarische en veganistische gerechten, dat is goed te merken’, zegt Cici. Zelf vindt Rick het pittige gerecht Ikan Bali met vis heel lekker. Voor de grote makrelen die je daarvoor nodig hebt, gaat hij zelf naar de veiling in IJmuiden. ‘Alleen de makrelen worden steeds kleiner’, verzucht hij.

Sommige specifieke kruiden worden rechtstreeks uit Indonesië geïmporteerd, maar de meeste ingrediënten halen ze in het foodcenter. ‘Ik vind vooral de kwaliteit van onze rijst heel belangrijk’, zegt Rick, ‘Die moet een beetje zacht zijn’, legt hij uit.

Terwijl ik in het kantoortje achter de winkel een heerlijke maaltijd voorgeschoteld krijg zie ik hoe zelfs in deze rustige vakantietijd op een doordeweekse donderdagmiddag de bestellingen beginnen binnen te komen zodra de bestelmodule ingeschakeld wordt. Vooral op zondagmiddag en -avond is het er druk mee en soms zetten ze module wel eens een tijdje uit om alle tijd te hebben voor de mensen die zelf langskomen.

’s Avonds om negen uur sluit de zaak en dan zijn ze best moe van een lange dag hard werken. ‘Vroeger hield ik dan nog wel van uitgaan. Ik heb hier om de hoek nog een tijdje zelf een kroeg gehad’, vertelt Rick, ‘maar dat is nu niet meer vol te houden’. In z’n vrije tijd zit Rick het liefst op z’n bootje. Terwijl hij opgroeide in de binnenstad hield hij ook als kind al wel van het buitenleven. In Nijkerk bijvoorbeeld, waar de vader van zijn moeder directeur was van een melkfabriek en later in Vinkeveen, waar zijn moeder een huisje had.

In Indonesië komt Rick ook nog bijna elk jaar. Zijn Indonesische vrouw heeft er veel familie wonen. Ook Cici gaat er nog wel eens heen voor familiebezoek, maar voelt zich nu toch meer thuis in Nederland. Laatst kregen ze een ansichtkaart van een paar vaste klanten uit Indonesië. Hoewel die ook daar hadden genoten van de Indonesische keuken ging er toch niets boven de gerechten van Ed’s Catering, schreven ze. Ook toeristen uit Indonesië weten de zaak inmiddels regelmatig te vinden.

Kortom, als je er nog nooit geweest bent: kom vooral eens langs in de Tilanusstraat, ook al is het even zoeken als je niet bekend bent in de buurt. En voor de vaste klanten: blijf vooral komen en laat je inspireren met een goed advies van Cici.