Home Overzicht 26 partijen doen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen

26 partijen doen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen

0

Aan de verkiezingen voor de gemeenteraad doen maar liefst 26 politieke partijen mee. De eerste twaalf partijen hebben al eerder deelgenomen aan deze verkiezingen en hebben toen een plaats veroverd in de gemeenteraad van Amsterdam. Veertien partijen  doen een gooi naar een of meer zetels.

Momenteel bestaat de gemeenteraad uit 15 partijen die samen 45 zetels bezetten. De partij Nida doet niet meer mee. Na het vertrek van leden van de SP is er nu de nieuwe partij Democratisch Socialisten Amsterdam opgericht.

Op de lijst van de nieuwe partij met de wonderlijke naam St3m van Fenna Swart staan opmerkelijk veel mensen uit Oost. Enkele van die kandidaten staan ook op de lijst van St3m-Méérbelangen die meedoet aan de verkiezingen voor de stadsdeelcommissie Oost. Fenna Swart liet eerder weten met St3m 15 zetels in de Stopera te willen veroveren.

Een andere kandidaat met ervaring in een stadsdeel is Paul Beving. Hij was in de Rivierenbuurt actief in de stadsdeelraad en doet nu mee voor 50Plus.

Forum voor Democratie staat ook weer op de lijst van partijen, maar ook de Groep Otten van henk Otten, die voorzitter was van Forum, en BVNL, de partij van Wybren van Haga. Hij zat met Thierry Baudet in de Tweede Kamer. Ab Gietelink van Hart voor Vrijheid was als coronascepticus betrokken bij een kortgeding tegen de mondkapjesplicht.

Op deze partijen kun je op 16 maart je stem uitbrengen
Kandidatenlijsten
1.   GroenLinks
2.   D66
3.   VVD
4.   PvdA
5.   SP
6.  Partij voor de Dieren
7.   DENK
8.   Forum voor Democratie
9.   CDA
10.  Partij van de Ouderen
11.  ChristenUnie
12.  Amsterdam BIJ1
13.  JA21
14.  Hart voor Vrijheid Amsterdam
15.  De Groenen Basis Piraten
16.  Groep Otten
17.  De Republikeinse Politieke Partij
18.  St3m
19.  50Plus
20.  SGP
21.  Lijst Chan
22.  De Feestpartij (DFP)
23.  Belang van Nederland (BLVN)
24.  Democratisch Socialisten
25.  Volt
26.  LEF – Voor de nieuwe generatie