Het pand aan het Oosterpark 79 heeft de status van gemeentelijke monument gekregen. Kunstschilder Hendrik Valkenburg en zijn dochter Bertha, die eveneens kunstschilder was, woonden er en hadden er beiden hun atelier. Wat het pand speciaal maakt, is dat er twee ateliers zijn: een voor Hendrik en een voor Bertha.
Vanwege de goede lichtinval vestigden meerdere kunstenaars zich in de 19e eeuw hun ateliers aan deze kant van het park. Zo ook het pand aan Oosterpark 82, het Witsenhuis dat zelfs een rijksmonument is. ‘Het huis geeft een inkijk in hoe atelierwoningen er in de negentiende eeuw uit zagen’, legt stadsdeelbestuurder Ivar Manuel uit. ‘Met de unieke schouwen, fraaie stucwerk op het plafond, de en suite deuren en de oorspronkelijke Delfts blauwe tegels in het atelier. De tegels in het atelier zijn ook te zien in een schilderij van Bertha. Er zijn weinig van dit soort interieurs bewaard gebleven, zeker van vrouwelijke kunstenaars. Dat er nu een schilderij van het interieur is gevonden, maakt het extra bijzonder.’
In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem bevindt zich een schilderij waarop het interieur van Oosterpark 79 is afgebeeld. Eerder werd dit schilderij toegeschreven aan Hendrik Valkenburg, maar tijdens het onderzoek naar de bouwgeschiedenis van het pand werd ontdekt dat dit schilderij is gemaakt door Bertha. Er is een foto opgedoken waarop Bertha in haar atelier werkt aan het schilderij.
Het pnd aan het Oosterpark, dat is ontworpen door de architect A.W. Weissman, is bijzonder vanwege de twee boven elkaar gelegen ateliers aan de straatzijde van het huis. Het atelier op de eerste verdieping is even hoog als de verhoogde begane grond en werd voorzien van een grote vensterpartij. De gevel van het huis is gebouwd in de stijl van de neorenaissance. Deze stijl wordt gekenmerkt door de schilderachtige afwisseling van baksteen en natuursteen. Tegenwoordig zijn er weinig 19e-eeuwse atelierwoningen meer waarvan het vaste interieur zo goed bewaard is gebleven.