De kwaliteit van het groen in parken moet verbeteren en parken moeten toegankelijk blijven voor bewoners. Zo komen wordt de route tussen het Amstelstation en Nemo flink groener worden. En de verbinding tussen de Amstelscheg en de Diemerscheg wordt verbeterd. Ook elders in de stad wordt geïnvesteerd in groen. Wethouder Melanie van der Horst: ‘Op warme, zomerse dagen vinden duizenden Amsterdammers verkoeling in de parken. Daarom is het belangrijk dat we daarin blijven investeren.
Redactie | Foto Goos van der Sijde
Vanaf het Julianaplein via de Wibautstraat, Weesperstraat en Valkenburgerstraat tot en met Nemo wordt er flink vergroend met het project Knowledge Mile Park. Dit traject is een van de meest vervuilende plekken van Amsterdam. Er komen meer groene plekken langs wegen, meer ruimte voor bomen en de groene plekken worden beter met elkaar verbonden. Ook worden er meer verschillende planten geplaatst om de straat biodiverser en klimaatbestendiger te maken.
Op het lijstje van de wethouder staat dat de verbinding tussen de Amstelscheg en de Diemerscheg wordt verbeterd. Er komen ecologische oevers en broedplaatsen voor verschillende dieren. Ook komen er betere wandelpaden waardoor bezoekers van de natuur kunnen genieten.
Al in de jaren 1930 werden door Cornelis van Eesteren in het Algemeen Uitbreidingsplan vijf groene buffers bedacht die als vijf vingers in de stad zouden steken en daardoor de inwoners een groengebied dicht bij huis zouden bieden. De Amstelscheg is er een van Het is een groene bufferzone tussen Amstelveen en de A2. Het bestaat onder meer uit verschillende polders met een bijzondere geschiedenis én de Ouderkerkerplas. Het Amsterdamse Overamstel maakt onderdeel uit van de Amstelscheg.
De Diemerscheg loopt van het Flevopark richting het oosten. De scheg ligt ten zuiden van het IJmeer, waar een fietsroute loopt naar Muiden die ‘de natuurboulevard’ heet. De scheg loopt ook langs het water van de Diem en de Gaasp, via het Diemerbos naar stadsgebied Weesp en eindigt bij de Vecht. In de Diemerscheg zijn wilde planten en dieren zoals waterbuffels en binnenkort een nat klimaatbos. Dicht bij de stad is een andere wereld is dit met de Amstelscheg
Tussen 2023 en 2028 is 60 miljoen euro beschikbaar voor tal van groene projecten in de stad. De afgelopen jaren is al drie keer een groot deel van dit budget verdeeld. Nu is het laatste deel van het geld verdeeld, zodat het volledige bedrag voor 2028 kan worden geïnvesteerd in het vergroenen van de stad.