Het experiment van een knip in de Weesperstraat ligt nog vers in het geheugen. De chaos die het veroorzaakte was niet plezierig voor het autoverkeer, maar ook niet voor bewoners en nood- en hulpdienten. Wethouder Melanie van der Horst zoekt nu naar oplossingen om de geluidsoverlast, verkeersveiligheid en de luchtkwaliteit in de Weesperstraat en omgeving te verbeteren. Een oplossing was al eerder bedacht: een rijbaan heen en een rijbaar de andere kant op en 30 km/uur.
Redactie
De stadsdeelcommissie Centrum heeft al in 2022 een advies aangenomen om de gemeenteraad te bewegen de Weesperstraat om te vormen naar een weg met twee keer één rijstrook. Hiermee raakt de volledige ‘knip’ van deze hoofdroute voor het Amsterdamse laad- en losverkeer verder uit beeld. Als dat gebeurt, zou in de straat in het najaar van 2023 net als in de rest van de stad een maximumsnelheid van 30 km/uur worden ingevoerd. Bij een vierbaansweg is dat verkeerstechnisch gezien niet mogelijk.
De wethouder heeft de gemeenteraad beloofd deze zomer de raad te informeren over een aanpak van een leefbare Weesperstraat. In een brief schrijft ze dat ze verschillende maatregelen in petto heeft. Als eerste stap wil ze, op plekken waar dat kan, de straat versmallen tot een eenbaansweg, vergelijkbaar met de situatie bij het Namenmonument. Door dit niet in de volledige straat te doen, verwacht ze de verplaatsing van verkeer naar de omgeving te kunnen beperken.
Op de Valkenburgerstraat geldt nu een maximale snelheid van 30 kilometer per uur. Dit wordt in beide richtingen doorgetrokken op de Weesperstraat. Omdat de inrichting van de Weesperstraat uitnodigt om snel te rijden wordt de belijning aangepast aan naar de 30 km/u-aanpak. Wel blijft er genoeg ruimte om af te slaan. Belangrijk daarbij is de verkeerssituatie op het Rhijnspoorplein. Die is volgens Van der Horst onveilig. Ze gaat onderzoeken hoe de herinrichting van de kruising kan helpen om het verkeer op de Weesperstraat te beperken. En wat de effecten hiervan zijn op de drukte in de Wibautstraat.
De proef met de knip in de Weesperstraat heeft veel inspanning, geld en ergernis opgeleverd Niet het beoogde resultaat. Nu een paar jaar later kijkt de wethouder naar andere oplossingen. Het advies van de stadsdeelcommissie Centrum was zo gek nog niet. Nu is de planning dat de nieuwe maatregelen pas vanaf 2025 worden uitgevoerd. Nu wordt gezegd dat het belangrijk is dat de maatregelen ondersteund worden door omwonenden en andere betrokken. Met gesprekken met onder meer bewoners, ondernemers, nood- en hulpdiensten en het GVB blijven zij ook betrokken bij de verdere uitwerking van de maatregelen. Hopelijk wordt er ook geluisterd naar die betrokkenen. Dat kan veel winst opleveren.