Home Uit In Oost November, een maand vol dans bij het Plein Theater

November, een maand vol dans bij het Plein Theater

0

In november is het Plein Theater de ontmoetingsplaats voor dansliefhebbers. Met vier verschillende programma’s wordt de veelzijdigheid van moderne dans getoond, variërend van avontuurlijke performances tot intieme verhalen. De maand start met twee multidisciplinaire Triple Bills, uitgevoerd én gecureerd door jonge, veelbelovende makers. En van 13 tot en met 17 november isd er een eerbetoon aan danspionier Pauline de Groot met een expositie, gesprekken en performances!

Ook voor jong publiek ontbreekt het niet aan dans en verbeelding. Plein Theater biedt een podium aan zowel jonge makers als ervaren performers, en laat nadrukkelijk ruimte open voor experiment en vernieuwing. Het Plein Theater is een toonaangevende presentatieplek voor makers die buiten de mainstream opereren, vaak uit diverse en niet-dominante culturen.

Vrijdag 1 november: Melted Room

De maand begint sterk met Melted Room, een boeiende mix van dans, live muziek en elektronica. Deze voorstelling neemt het publiek mee op een reis waar dromen en werkelijkheid samensmelten. De avond bestaat uit drie stukken: A Bubbles’ Dress, waarin fantasie en werkelijkheid vervagen; There is this girl, dat de kracht van vriendschap en het doorbreken van grenzen viert; en Rite of Rumi, een ritueel geïnspireerd door de volle maan. Verwacht een avond vol transformatie, innerlijke ritmes en de kracht van het collectief, met performances van Catarina Paiva, Kanoko Takeuchi, Lisa Schreiber, Xabier Oruesagasti en Xico Ribas.

Zaterdag 2 november: Iridescence – sharing transformative, intimate female narratives
Queer en non-binair choreograaf Robin Nimanong Iridescence presenteert een avond waarin de drie vrouwelijke artiesten Leyla de Muynck, Goda Žukauskaitė en Qiyun Zheng hun intieme en transformerende verhalen delen. Hun werk verkent thema’s als transformatie, lichaam en identiteit. Nimanong wordt de komende twee jaar ondersteund via de Nieuwe Makers Regeling van Fonds Podiumkunsten. Hiermee kan die zich verder in queer theorie verdiepen en hen danstaal versterken in relatie met hen Thaise achtergrond. Nimanong wordt hierbij ondersteund door onder andere het Plein Theater.

Zaterdag 9 november: Een plekje heel geheim (3+)

Voor de jongste theaterliefhebbers is er Een plekje heel geheim, een betoverende voorstelling met dans voor kinderen vanaf 3 jaar. Oona Minoo neemt het publiek mee naar een wereld vol verbeelding, waarin kastelen, boomhutten en andere geheime plekjes tot leven komen. Deze fantasierijke voorstelling prikkelt de verbeelding van kinderen en laat hen op speelse wijze kennismaken met kunst én dans.

Woensdag 13 tot en met zondag 17 november: Performing the Archive – Pauline de Groot

De invloedrijke Nederlandse danspionier Pauline de Groot wordt geëerd met een speciaal programma. Performing the Archive biedt presentaties van choreografen Antonia Steffens en Elisa Zuppini, gebaseerd op onderzoek naar het rijke archief van De Groot. Naast dansvoorstellingen worden er ook gesprekken gevoerd over De Groots artistieke nalatenschap, met bijdragen van verschillende generaties kunstenaars.

De bijbehorende expositie toont zeldzaam materiaal uit het archief, van posters tot videomateriaal. Op 13 november wordt de expositie feestelijk geopend met de lancering van De Groots persoonlijke archiefwebsite en een boekpresentatie.