Home Uit In Oost Tentoonstelling ‘May we Evolve’ van Natasha Hagenbeek in KIT

Tentoonstelling ‘May we Evolve’ van Natasha Hagenbeek in KIT

0

Deze week opent de tijdelijke tentoonstelling ‘May we Evolve’ van de Amsterdamse kunstenares Natasha Hagenbeek in het KIT-gebouw aan de Mauritskade. Het koloniale verleden van KIT en dat van haar eigen familie inspireerden de kunstenares om onze veranderende visie op de natuur in beeld te brengen: van een onuitputtelijke voorraad ‘hulpbronnen’, ondergeschikt aan menselijke exploitatie, naar de ‘commons’: een collectief erfgoed dat eerlijk en duurzaam gezamenlijk beheerd moet worden.

Als voormalig Koloniaal Instituut, maar met een hedendaagse missie voor een duurzame, inclusieve samenleving, is KIT een tastbaar voorbeeld van die veranderende opvatting. ‘Het KIT-gebouw is een iconische plek die bij uitstek geschikt is om in gesprek te gaan over zowel het beladen koloniale verleden als over de dekolonisatiebewegingen die momenteel in onze samenleving plaatsvinden’, zegt Natasha Hagenbeek in een toelichting over de locatie van de tentoonstelling.

‘Het KIT voelt zich verantwoordelijk om onrecht in het heden én het verleden aan te kaarten’, zegt KIT’s Hoofd Communicatie Maarten van den Berg. ‘Deze tentoonstelling, die kritisch reflecteert op ons eigen koloniale verleden, is daarvan ook een onderdeel.’

Voor de samenstelling van de tentoonstelling heeft Natascha honderden archieven geraadpleegd en historisch beeldmateriaal verzameld in Nederland in Indonesië. Daarnaast verbleef ze bij Indonesische commons-gemeenschappen, zoals de inheemse Kasepuhan en het hedendaagse kunstenaarscollectief Jatiwangi Art Factory.

De tentoonstelling is vanaf vrijdag 25 oktober tot het einde van het jaar te zien in de ontvangsthal van KIT (ingang Mauritskade 64) en het Houtkabinet. In deze ruimte is de installatie ‘Schaduwkabinet’ te zien, speciaal gemaakt voor de gelegenheid door kunstenaars Doina Kraal en Roger Cremers.

Het Wereldmuseum, voorheen Tropenmuseum, staat sinds 2015 als organisatie los van KIT. Het museum bevindt zich wel nog steeds in het KIT-gebouw.