Op het historische eiland Wittenburg, ligt een verborgen parel: Het Markerhuisje. In dit charmante restaurantje, gevestigd in een pand met een rijke geschiedenis, runnen broer en zus Pasqual en Nicole het sinds 4,5 jaar met veel passie. Hoewel de start door de coronapandemie lastig was, bouwden ze inmiddels een bloeiende zaak op die overdag geopend is van woensdag tot en met zondag.
In 2009 begon de vader van Pasqual en Nicole met het runnen van een restaurant in het Markerhuisje. ‘Hij stond er bekend om zijn gastvrijheid en was alleen ’s avonds geopend’, vertelt Pasqual. ‘Na ruim tien jaar besloot hij op 70-jarige leeftijd te stoppen en hij is trots dat zijn kinderen het stokje overnamen.’ Pasqual en Nicole gaven de afgelopen jaren met succes hun eigen draai aan het restaurant en richten zich op een breder publiek.
Pasquale werkt nog enkele dagen per week op kantoor en zus Nicole komt uit het onderwijs, maar samen delen ze nu hun passie voor de horeca. Ze hebben een nieuwe kok aangetrokken en introduceerden daarmee een volledig vernieuwde menukaart voor de lunch, die het Markerhuisje tot een favoriete bestemming maakt voor zowel buurtbewoners als bezoekers van verder weg.
Twee bezoekers uit de buurt zitten te lunchen en eten een flammkuchen en cassoulet. ‘Echt heerlijk eten en we kunnen nog mooi buiten zitten op het gezellige terrasje’, zegt Peter-Jan uit de Conradstraat. ‘Ik woon hier zo dichtbij, maar ik kende het restaurant helemaal niet.’ Zijn tafelgenoot Michelle zegt: ‘Voor een lunch zo in de herfst is een stoofpotje altijd lekker, dus probeer de cassoulet!’ In de zomer komen veel gasten aanvaren met de boot voor de lunch, er is een prachtige aanlegplek voor het restaurant.
Toen Pasquale en Nicole begonnen, was de menukaart eenvoudig: voornamelijk broodjes die ze zelf konden bereiden. Inmiddels is het aanbod sterk uitgebreid en biedt het Markerhuisje mooie gerechten voor lunch, borrel en high tea. ‘Favorieten zijn onder andere het typisch Franse gerecht cassoulet, de huisgemaakte garnalenkroketjes en seizoensgebonden gerechten zoals herfsttoast’, licht mede-eigenaar Pasqual toe. ‘Een andere absolute aanrader is de Honing-notentaart Medovnik, een echte Tsjechische specialiteit die veel bezoekers trekt uit alle delen van de stad. Hij is vooral geliefd onder Oost-Europese gasten, bij wie deze taart erg populair is.’
Ook voor private dining biedt het Markerhuisje een unieke ervaring. ‘In de avond gaan we nu alleen open op afspraak, zoals voor bedrijfsdiners, verjaardagen of een bruiloft’, vertelt de eigenaar. ‘Dan kun je hier met een groep van ongeveer twintig personen heel gezellig privé dineren.’ Begin volgend jaar zal het Markerhuisje ook ’s avonds regelmatig geopend zijn voor à-la-carte diners met nieuwe gerechten zodat iedereen ’s avonds kan langskomen.
Het Markerhuisje ligt op een bijzondere plek op Wittenburg, een van de Oostelijke Eilanden, die in de 17e eeuw werden aangelegd voor de scheepsbouw. In die tijd leverden de scheepswerven op Wittenburg aan de Admiraliteit en de VOC op nabijgelegen eilanden. Het Markerhuisje is dan ook een plek waar je even kunt ontsnappen aan de drukte van de stad. De gezellige sfeer, gecombineerd met de smaakvolle gerechten en de vriendelijke bediening, zorgt ervoor dat het restaurant aanvoelt als een echte oase van rust.
Open van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 18.00 uur.
Check www.markerhuisje.nl