Home Overzicht Abortuskliniek aan Sarphatistraat wil grotere bufferzone

Abortuskliniek aan Sarphatistraat wil grotere bufferzone

0

Het besluit van het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten het grondwettelijke recht op abortus te schrappen wakkert ook in Nederland discussies en emoties aan. Onlangs kwam het bij de abortuskliniek aan de Sarphatistraat tot confrontaties tussen voor- en tegenstanders van abortus. Anti-abortusdemonstranten hadden aanvaringen en bijna een handgemeen met bezoekers en passanten. De kliniek pleit daarom voor een ruimere bufferzone.

In andere Nederlandse steden moeten anti-demonstranten op 500 meter afstand van de abortuskliniek blijven, in Amsterdam zijn een voet- en fietspad, autorijstrook en trambaan de enige afscheiding. Wel stelt burgemeester Halsema voorwaarden aan de demonstraties. Intimidatie is in alle gevallen onacceptabel. Conform het principe van ongestoorde toegang tot medische zorg mogen demonstranten bezoekers van de kliniek niet aanspreken of volgen om hun keuze te beïnvloeden. Op zicht- en gehoorafstand van de kliniek is het de anti-demonstranten wel toegestaan hun mening te geven en met mensen te praten die hen benaderen.

Na een uitspraak van een rechter twee jaar geleden kunnen gemeenten het demonstranten verbieden vrouwen die abortusklinieken bezoeken aan te spreken. Omdat de demonstranten bij de kliniek op de Sarphatistraat aan de overkant demonstreren is er volgens de gemeente een bufferzone. Bij ontoelaatbare situaties wordt ingegrepen. Vijftien abortusklinieken in Nederland, waaronder die op de Sarphatistraat, willen meer maatregelen en verzoeken minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) om landelijke wetgeving.

De abortuskliniek in Amsterdam ziet het liefst dat zowel de voor- als tegenstanders van abortus elders in de stad demonstreren. Zij belemmeren de vrije toegang van de cliënten. De anti-abortusdemonstranten daarentegen willen vooral passanten en cliënten zoveel mogelijk aanspreken om hun doel te bereiken. Zij vinden dat in de kliniek moorden worden gepleegd.

Naar eigen zeggen brengen ze soms cliënten op andere gedachten. Het komt ook voor dat vrouwen niet naar de kliniek komen voor een abortus omdat ze te veel twijfelen. In andere gevallen ziet de arts ervan de ingreep uit te vieren omdat die er dan niet van overtuigd is dat de vrouw uit vrije wil is gekomen.