Aan de Eerste Oosterparkstraat brengt Abu Amr de authentieke smaken van Egypte tot leven. Het kleine afhaalrestaurant combineert traditionele gerechten met een duurzame twist. Met zijn roots stevig verankerd in de Egyptische keuken, is Amr vastberaden om koshari – hét nationale comfort food van Egypte – een vaste plek in Nederland te geven. Â
Het gerecht koshari kent een rijke geschiedenis die halverwege de 19e eeuw begint. In een tijd waarin Egypte multicultureel bloeide, ontstond dit eenvoudige, maar smaakvolle gerecht. Een mix van linzen, rijst, macaroni, gebakken uitjes en een unieke Egyptische saus maakt het tot een voedzaam en volledig plantaardig gerecht. Dankzij deze pure ingrediënten en subtiele kruiden valt het ook bij veel Amsterdammers in de smaak.Â
‘Hoewel koshari in heel Egypte wordt gegeten, verschilt de bereiding per regio. Ik heb dit recept van mijn moeder overgenomen’, vertelt Amr. ‘In Caïro heeft het een specifieke stijl, terwijl in het zuiden weer andere smaken domineren. Wij brengen deze rijke variatie naar Nederland, met mijn eigen saus als geheim ingrediënt.’
Amr woont al jaren in Nederland en miste het Egyptische gerecht in het lokale aanbod. Wat begon als een hobby – hij maakte koshari voor zijn volleybalteam en op foodfestivals – groeide uit tot een serieuze onderneming. Na succesvolle festivals als Roots in het Oosterpark besloot hij zijn passie om te zetten in een bedrijf.
‘We zijn een paar jaar terug gestart in Hilversum en ik heb ook nog een baan’, vertelt Amr. Met een achtergrond in de horeca en liefde voor koken hoopt hij het kantelpunt te bereiken waarbij hij zich volledig op zijn droom kan richten: koshari toegankelijk maken voor iedereen.Â
Het menu is volledig plantaardig, met gebruik van lokale en biologische ingrediënten. Het afhaalconcept werkt met composteerbare verpakkingen, wat het milieu zoveel mogelijk ontziet. ‘De combinatie van bewust koken en Egyptische tradities sluit perfect aan bij de moderne tijdgeest’, licht de eigenaar toe. Naast de koshari staan er heerlijke pita broodjes met verschillende vullingen op het menu en een smakelijk dessert, Roz bi leben.
Naast de koshari-specialiteiten is de afhaalruimte van Abu Amr aan de Eerste Oosterparkstraat sinds kort multifunctioneel. Overdag biedt de koffiecorner Boonuh, gerund door Omar, een warme plek voor buurtbewoners. Hier kun je genieten van een perfect gezette cappuccino of flat white, gemaakt van lekker koffiebonen. ‘Het is een zelfservice concept’, vertelt Omar. ‘Iedereen kan zelf de koffie maken en je ziet dat veel vaste bezoekers steeds handiger worden.’ Abonnementen bieden trouwe klanten korting en in de toekomst staan workshops op de planning om bezoekers te leren hoe ze zelf latte-art kunnen maken.Â
Koshari-afhaal is elke avond geopend van zeven tot negen uur. Overdag is de koffiecorner Boonuh doordeweeks open van acht tot half vier, en in het weekend van negen tot half vier.
‘Dus zin in een makkelijke maaltijd of een koffiemoment met karakter? Bij Abu Amr in Oost proef je niet alleen de smaken van Egypte, maar leer je ook de mensen achter het eten en de koffie kennen.’
Koshari en Boonuh Eerste Oosterparkstraat 91Â www.abu-amr.nl