Home Overzicht Actie rond dreigende sloop dijkhuisjes aan Ringdijk

Actie rond dreigende sloop dijkhuisjes aan Ringdijk

7
De panden aan de Ringdijk die plaats moeten maken voor nieuwbouw. Het witte pand is nu gekraakt.

Een rijtje monumentale dijkhuisjes aan de Ringdijk 4,6-7 en 8 wordt met sloop bedreigd. Ze staan op amper vijftien meter afstand van het beroemde Rechthuis, het belangrijkste Rijksmonument in de Watergraafsmeer.

Jaap Kamerling

Het bakstenen pandje op nummer 5 is gemeentelijk monument en dus beschermd. Maar de andere pandjes niet. Hoewel ze onderdeel zijn van het cultuurhistorisch gezien heel bijzonder ensemble. Rondom het Rechthuis ontwikkelde zich hier in de vroege negentiende eeuw een kleine nederzetting als begin van het dorpse Watergraafsmeer met kleinschalige, lage bebouwing.

Eigenaar Woningcorporatie Eigen Haard heeft plannen om het ensemble te vervangen door grootschalige nieuwbouw. Onlangs heeft het witte, houten pandje nummer 4 nog de op een na hoogste architectuurwaardering van orde 1 gekregen. De nummers 4 en 5 dateren van rond 1850. Ook de binnentuinen achter de pandjes moeten het ontgelden. Eigen Haard wil daar ook stevige nieuwbouw neerzetten en wil met sloop ook een entree aan de Ringdijk creëren.

Brandbrief van Erfgoedvereniging Heemschut

Onlangs lieten twee architectuurhistorici in Het Parool al een protest horen tegen de plannen. En inmiddels heeft Erfgoedvereniging Heemschut in een brandbrief fel geprotesteerd tegen mogelijke sloop. Zij verzoekt het stadsdeel met klem in overleg te treden met Eigen Haard om sloop te voorkomen en te bevorderen, dat dit laatste historisch meest waardevolle erfgoed van de Watergraafsmeer, wordt behouden. Volgende jaar is het precies een eeuw geleden, dat Watergraafsmeer door het grote Amsterdam wed geannexeerd.

Afgelopen vrijdag is in café 1900 een actiegroep gestart, die alle betrokkenen bij elkaar wil brengen om een alternatief plan te maken van behoud en herstel. GroenLinks, Méérbelangen en Vrienden van de Watergraafsmeer hadden afgevaardigden gestuurd. Zij gaan alle politieke krachten bundelen om tot behoud en herstel te komen. Op 24 maart vergadert de stadsdeelcommissie.

Behoud van het pandje op nummer 4 is cultuurhistorisch interessanter dan ooit. Immers, dit pandje werd destijds als noodhospitaaltje ingericht voor de strijd tegen de toen heersende cholera. Intussen begint Eigen Haard de omvang van het verzet te beseffen, op haar eigen website signaleert zij, dat er weinig draagvlak voor de plannen bestaat.

7 REACTIES

  1. Schandalig, laten wij ervoor zorgen dat eigen haard zich snel doet beseffen dat dit één enorme vergissing van ze geweest is. Kan gebeuren, gewoon even de correcte berichtgeving naar buiten brengen. Namelijk dat deze juweeltjes in de originele staat gerenoveerd gaan worden.

  2. Blijf a.u.b. van deze beeldschone pandjes af. Geboren en getogen op de Middenweg, heb ik als klein meisje heel wat voetstapjes liggen op de Ringdijk. Als jonge tiener L.P.’s gekocht in het Rechthuis en op de Ringvaart geschaatst. Een buurtje, waar ik nog steeds aan verknocht ben, ook al woon ik al 46 jaar in Canada. Eens in de 2 of 3 jaar reis ik naar Nederland om weer even door de Watergraafsmeer te wandelen en alle schoons van dit prachtige stukje Amsterdam in te ademen en daar is de Ringdijk een prominent deel van.

  3. Deze huisjes, die in ieder geval al in 1832 bestonden (J. Kruizinga ‘350 Jaar Watergraafsmeer)
    behoren gekoesterd en in goede staat bewaard te worden. Voor zover mij bekend zijn dit de enige huisjes van ‘gewone’ mensen in de Watergraafsmeer uit het begin van de 19e eeuw.
    En zoveel historische panden heeft De Meer niet.