Home Overzicht Amsterdam Tigers door naar finale!

Amsterdam Tigers door naar finale!

0

Vorige week schakelden de Tigers Leeuwarden uit in de kwartfinale van de play offs. Afgelopen weekend was GIJS Groningen de volgende hindernis voor Amsterdam. De teams stonden twee keer tegenover elkaar.

IJshockey | Lewis Daniëls | Foto’s Yolanda Simarro

 Jaap Edenhal
 De eerste ontmoeting is in Amsterdam. De opdracht voor GIJS is duidelijk: met fysiek spel proberen de Tigers te ontregelen. De eerste minuten lijkt deze tactiek te werken. Even heeft het de schijn dat Groningen iets sterker is. De Tigers hebben de Groningse methode al gauw door en ondermijnen deze. IJsridders van het eerste uur James Mercer en Michael Mackie-Kwist, geven hun collega en oudgediende Calvin Pohlman een assist en de uitkomst is 1-0. De Tigers beseffen dat de eerste klap een daalder waard is en houden de druk erop. Michael Mackie-Kwist maakt met hulp van Calvin Pohlman en John Versteeg het volgende punt. Pohlman schiet vijf minuten later tijdens een powerplay opnieuw raak na voorzetten van Versteeg en Rocco van Hoorn, 3-0. Een mooie stand om de eerste onderbreking mee in te gaan. Zo geschiedt.

GIJS heeft in de tweede periode nog steeds geen antwoord op de Amsterdamse overmacht. Het trio Versteeg, Pohlman en Mackie-Kwist cirkelt weer rond bij het Groningse doel. Eerst genoemde scoort, de andere twee treffen de voorbereidingen, 4-0. De Tigers blijven de boventoon voeren. Zonder veel moeite doorstaan ze een dubbele powerplay van GIJS. Door de ruime voorsprong en de voor morgen geplande afspraak in Groningen gaan ze rustiger aan doen. Terloops schaatst Rocco van Hoorn het thuisvak van Groningen in -dat nog amper door GIJS is verlaten- en tikt de voorzet van Luca van der Genugten in de  goal, 5-0. Groningen doet nog een paar verwoede pogingen over de blauwe lijn te komen, maar slaagt daar amper in.

De snelheid gaat er uit in de derde periode. De Tigers werken rustig naar het einde en bewaren hun slotoffensief voor morgenavond. Aan Groningse zijde wordt nog hard geknokt. Het team krijgt iets meer grip op het spel. Tomas Krukovski slaat toe met een assist van Demian Slopsema, 5-1. In de overige zes minuten worden beide goalies niet meer voorbij gespeeld. Op de supporterstribune van de Tigers is het onrustig. De altijd provocerende aanhang uit met leuzen hun bezorgdheid over het gender van een van de scheidsrechters, die de strafbankdeur opent en een waarschuwing geeft Even later is de koek op en klinkt het eindsignaal. De eerste overwinning is binnen, alle ogen zijn gericht op morgen.

Groningen
Amsterdam deelt wederom de lakens uit in een grimmiger partij dan gisterenavond. De eerste periode vallen geen goals. Straffen zijn er wel, waaronder een van tien en twaalf minuten voor Michael Mackie-Kwist wegens checking. De Groningse strafbank blijft vooralsnog leeg.

In de tweede periode trekken de Tigers de duimschroeven aan. John Versteeg scoort met een assist van Luca van der Genugten. De sfeer slaat gaandeweg om. Kevin Zimbelmann wordt voor boarding met vijf en twintig minuten naar de Groningse kleedkamer gestuurd en Fenno Mulder zit twee minuten op de strafbank van GIJS wegens Roughing. Calvin Pohlman krijgt een minor penalty voor Unsportsmanlike Conduct. De volgende twee goals vallen tijdens powerplays en zijn opnieuw van John Versteeg. De assists komen weer van Luca van der Genugten en nu ook Rocco van Hoorn, 0-3.

Calvin Pohlman opent de derde periode met de vierde goal, 0-4. Even later zorgen hij en Tobias Kathan ervoor dat John Versteeg in een powerplay voor de vierde keer kan scoren, 0-5. De Groningse strafbank blijft gevuld, de 0-6 van James Mercer met een voorzet van Michael Mackie-Kwist valt eveneens tijdens een powerplay. Groningen vecht al lang niet meer om een plek in de eindfinalke, maar blijft strijden om een punt. Vijf minuten voor het eind slaagt Tomas Krukovski erin GIJS niet helemaal met lege handen naar huis te laten gaan,1-6. Calvin Pohlman sluit de wedstrijd af met een assist van Luca van der Genugten, 7-1.

Het steeds meer op gang gekomen Amsterdamse team liet opnieuw zien in de eerste divisie de teugels stevig in handen te hebben. De finale is een feit en zal –niet verrassend- tegen de Eindhoven Kemphanen zijn die de Unis Flyers Heerenveen uitschakelden. Zaterdag 7 maart is de eerste confrontatie in Eindhoven, een week later komen de Kemphanen naar Amsterdam.

Check amsterdamtigers.com