Afgelopen zondag opende Amsterdam het jubileumjaar met een uniek concert in de Ziggo Dome. Het vormde de aftrap van de viering van 750 jaar Amsterdam. Het concert bracht een ode aan de stad, waarin verschillende muzikale en danstradities werden samengebracht tot één feestelijke voorstelling. De organisatie deed een dappere poging om zoveel mogelijk doelgroepen te belichten, een bijna onmogelijke opgave, maar slaagde er toch in.
Arie Martijn Schenk
Het jubileumconcert begon met een medley van klassiekers over de stad, zoals Aan de Amsterdamse grachten en Geef mij maar Amsterdam. Daarna kwam André Hazes op het podium, die een deel van de klassieker Bloed, zweet en tranen van zijn vader zong.nHet Metropole Orkest speelde met ongeëvenaarde energie en klasse, wat zorgde voor een prachtige muzikale begeleiding tijdens de hele avond.
De dansers van ISH en ZO! lieten hun vakmanschap zien in indrukwekkende choreografieën. Het ZO! Gospel Choir zong de hele avond als een rode draad aan elkaar en stond samen met diverse artiesten op het podium, wat zorgde voor afwisselende en verrassende combinaties.
Er waren tal van bijzondere muzikale momenten, waaronder een ode aan Ramses Shaffy door Jeangu Macrooy en de mooie uitvoering van ‘Port d’Amsterdam’ van Huub van der Lubbe bracht het publiek in vervoering. Trijntje Oosterhuis en Berget Lewis zorgden daarnaast voor knallende optredens. In een opvallende uitvoering bracht onder anderen Edsilia Rombley het iconische ‘Three Little Birds’ van Bob Marley als eerbetoon aan Ajax.
Niels van der Laan en Jeroen Woe vertolkten tijdens het concert de geschiedenis van Amsterdam in slechts één minuut. In hun bekende programma ‘Even tot hier’ vatten ze wekelijks een actueel thema samen in een satirisch lied van 60 seconden. Waar het duo normaal gesproken zichzelf begeleidt met een plastic keyboard, kregen ze deze keer ondersteuning van het volledige Metropole Orkest.
Het orkest bracht de energie van de housemuziek tot leven en liet de evolutie van de Amsterdamse dancescene horen, van de jaren 90 tot nu. Dit was slechts een greep uit het veelzijdige programma, waarin de rijke muzikale cultuur van Amsterdam werd geëerd. Enkele artiesten maakte tijdens het concert statements om steun uit te spreken voor de Palestijnen. Dit paste eigenlijk precies in de historie van Amsterdam waar vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staat.
André Hazes sluit met nogmaals Bloed, zweet en tranen de avond af en terwijl twee dj’s de laatste muziek draaien loopt de zaal langzaam leeg.
‘We willen het jubileumjaar groots vieren, daar past een grootse opening bij’, vertelde directeur Sietse Bakker, programmadirecteur van Amsterdam 750 voor het concert. ‘Met het concert willen we echt iets neerzetten waar de stad en Nederland zich in herkennen.’ Of hij in de opzet geslaagd is, daar zullen kritische Amsterdamse meningen over verdeeld zijn. Het was ook bij een onmogelijke opgaven om in anderhalf uur alles samen te brengen.
Een bezoeker uit de Watergraafsmeer wandelt met een vriend de tribune af. ‘Het was een mooi geproduceerde show, ik kom uit Tsjechië en woon al acht jaar in Amsterdam’, vertelt Michal. ‘Ik voelde me vanavond echt Amsterdammer bij deze spectaculaire show.’ Een andere bezoeker, uit de Indische Buurt, vond het iets te veel een wit feestje en miste de verschillende culturele achtergronden. ‘Deze avond is mooi begin van een feestjaar en met dit soort eenmalige concerten kun je het onmogelijk iedereen naar het zin maken, maar het had iets te veel Hazes gehalte’, sloot bezoeker Maarten af voordat hij met metro terug naar Oost ging.
Stadsdeelbestuurder van Oost Jan-Bert Vroege vond het een geweldige start van dit jubileumjaar. ‘Het was bijzonder om het 750-jarig bestaan van Amsterdam te beginnen met een ontbijt met honderd Amsterdammers en af te sluiten met een feest. Het evenement liet prachtig de verschillende kanten van Amsterdam zien, verleden en heden.‘
‘Het doel van een bruisende stad past natuurlijk goed bij het motto: Oost Bruist!’, laat bestuurder Jan-Bert Vroege weten. ‘Ook in Oost gaan we er dit jaar flink op los met allerlei evenementen en activiteiten voor jong en oud. Ik kijk enorm uit naar SAIL in het Oostelijk Havengebied en natuurlijk het grote feest op de ring A10 op 21 juni.’
Vanaf afgelopen zondag viert Amsterdam dus de 750e verjaardag, een historisch moment dat met een jaar vol festiviteiten wordt gevierd. Van 27 oktober 2024 tot en met 27 oktober 2025 worden er bijna driehonderd activiteiten georganiseerd, van kleinschalige buurtinitiatieven tot grootschalige evenementen, bedoeld voor Amsterdammers en iedereen die de stad liefheeft. Het openingsconcert krijgt onder meer een vervolg met het ‘festival Op de Ring’ op 21 juni, de langste dag van het jaar. Op 27 oktober volgt de échte viering van de 750e verjaardag van Amsterdam, die met een dag vol activiteiten en een spetterend eindfeest wordt afgesloten.