Home Overzicht Amsterdam wil eigenaar worden van de Jaap Edenbaan

Amsterdam wil eigenaar worden van de Jaap Edenbaan

0

De gemeente Amsterdam wil eigenaar worden van de Jaap Edenbaan en het complex vervolgens verhuren aan de stichting Jaap Eden die de exploitatie uitvoert. Dat schrijft wethouder Sofyan Mbarki aan de gemeenteraad. Door de enorme stijging van de energieprijzen en bouwlasten is het voor stichting niet meer is op te brengen het complex te renoveren en te verduurzamen.

Het ijscomplex wordt al door de gemeente gesubsidieerd, maar de uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt bij Stichting Jaap Eden. Vanwege een beperkt eigen vermogen kan zij geen beroep doen op andere financiers. Hierdoor zijn toekomstige investeringen ingewikkeld. In de praktijk komt het erop neer dat de gemeente het erfpachtcontract met de stichting beëindigt en dat de stichting daarna huurder wordt van het complex. Voor de gemeente betekent het dat zij meer sturingsmogelijkheden heeft op het ijscomplex, aanbestedingen kan doen en de uitvoering van de herontwikkeling kan organiseren. De Stichting Jaap Eden zal meewerken aan de beëindiging van de erfpacht.

De Jaap Edenbaan is de oudste en met jaarlijks ruim een half miljoen bezoekers een van de drukstbezochte ijsbanen ter wereld. Eerder sloegen de gemeente Amsterdam en de stichting Jaap Eden IJsbaan al de handen ineen en zijn er plannen gemaakt om Amsterdammers ook in de toekomst op deze unieke plek te laten sporten. De vernieuwing moet naar verwachting in 2025 zijn afgerond.