Home Overzicht Bekende Amsterdamse poppenspeler Koos Kneus overleden

Bekende Amsterdamse poppenspeler Koos Kneus overleden

1

Dick van Schaik, veel beter bekend als poppenspeler Koos Kneus, is overleden. Decennialang vermaakte hij in totaal duizenden en duizenden Amsterdamse kinderen en hun ouders met zijn hilarische voorstellingen in zijn goedlopende en nooit gesubsidieerde Poppentheater Koos Kneus. Dick van Schaik overleed op 4 augustus aan uitgezaaide prostaatkanker. De begrafenis is in verband met corona in besloten kring. Op 11 augustus is er een afscheidsdefilé in de Hofkerk. 

Op dinsdag 11 augustus, van 19.00 tot 21.00 uur, kan in de Hofkerk aan de Linnaeushof afscheid worden genomen van Dick, alias Koos Kneus. De Amsterdammers, die al die jaren zoveel plezier hebben gehad in zijn poppentheater kunnen onder strikte begeleiding van de begrafenisondernemers, die aan de ingang van de kerk de mensen in kleine groepjes zullen toelaten, langs zijn (gesloten) kist lopen. Je mag ook een tekening of boodschap op papier meenemen en bij hem achterlaten.

Vanaf 1997 was het poppentheater Koos Kneus gevestigd in de Commelinstraat en vanaf 2004 aan het Iepenplein. Hij begon in de tachtiger jaren te spelen met zijn inklapbare poppenkast in het Vondelpark bij de speeltuin. Veel Amsterdamse kinderen zijn met Koos Kneus opgegroeid en die kwamen er later weer met hun kinderen. In de ongeveer dertig jaar dat hij poppenspeler was, heeft hij maar één keer verstek moeten laten gaan, vertelde hij in een interview met oost-online. Dat was op de zondag in 1998 waarop zoon Frans werd geboren. Hij regelde een clown ter vervanging. ‘Ik heb een beroep waarin je nooit ziek kunt zijn. Er staan vaak kinderverjaardagen geboekt en die kun je zomaar niet afzeggen.’ Sinds de uitbraak van corona was hij gestopt met optredens. Hij miste ze, ze gaven hem altijd veel plezier.

Lees het interview met Koos Kneus

1 REACTIE