Home Overzicht Bewoners komen met plan voor stadspark op kop Java eiland

Bewoners komen met plan voor stadspark op kop Java eiland

0

Op korte termijn verdwijnen de tijdelijke school De Kleine Kapitein en de daarbij horende kiss en ride strook. Om te voorkomen dat het terrein ‘permanent wordt gebruikt als het schrobputje van de buurt’ heeft een aantal bewoners de koppen bij elkaar gestoken. Zij vinden het belangrijk dat de plek aan de kop van het Java eiland leeg en ruim blijft, een ruimte die voor zichzelf spreekt. Hun idee: maak een park waar de huidige bewonersinitiatieven een plaats krijgen.

In twee workshops met buurtbewoners zijn de doelstellingen geformuleerd waar het plan aan zou moeten voldoen. Belangrijk is te kijken naar de groen- en recreatiemogelijkheden van de hele buurt, de Veemkade en Oostelijke Handelskade kunnen wel wat groener worden gemaakt.

De bewonersgroep wil de voor Amsterdam unieke havensfeer behouden aan de kop, maar ook een goede aansluiting maken tussen het ruige deel en het ‘aangeharkte’ deel van het eiland. Bestaande bewonersinitiatieven als de buurttuin, het hondenveld, de graffiti wall, de kinderspeelplek en de voelbalkooi moeten een duidelijk omkaderde groene plek krijgen. Ook moet er ruimte zijn voor toekomstige initiatieven. Door het toevoegen van extra elementen als banken, een amfitheatertje, een runnerstrack, en bomen op het gazon voor het creëren van schaduwplekken in de zomer wordt de verblijfskwaliteit vergroot.

De ideeën zijn in samenhang gebracht door buurtbewoner Huub Juurlink, landschapsarchitect en stedenbouwkundige. Zijn bureau, Juurlink + Geluk werkt kosteloos mee. www.jeng.nl

De initiatiefnemers willen de eerste schetsplannen onder de aandacht brengen van de buurt. Mocht je geïnspireerd raken en ideeën of opmerkingen hebben op dit buurtinitiatief dan kunt je ze voor 30 september mailen naar [email protected]. In een volgende ontwerpstap worden de opmerkingen zoveel mogelijk verwerkt. Daarna biedt de bewonersgroep het plan aan aan de wethouder. Dit interview  met Huub was vijf jaar geleden de start van het proces dat tot dit plan geleid heeft.