Aan de westkant van de Dijksgracht, ingeklemd tussen de treinrails en het water, staat Mediamatic. Een plek waar al acht jaar kunst, biologie en horeca samenkomen. Bezoekers kunnen er voor van alles terecht: een tentoonstelling over ‘meditatieve juwelen’, het zelf maken van een luchtje, of een diner bereid met kruiden uit eigen tuin.
Jelmer Mulder
‘Ben je een zelfbewust individu?’ ‘Ben je gebonden aan conventies?’ ‘Geloof je in overdracht tussen generaties?’ Op grote plantenbakken voor het Mediamatic-gebouw staan allerlei levensvragen. Wie er aankomt, wordt gelijk tot nadenken aangespoord. Antwoord geven kan vervolgens ook, door het planten van zaadjes, waardoor ideeën uiteindelijk tot leven komen.
Mediamatic wil een nieuw licht werpen op begrippen als gebruik en afval. Ze doet dat bijvoorbeeld door te werken met een zogenoemd Aquaponics-systeem, dat het verbouwen van kruiden combineert met vissenhouderij. 150 Afrikaanse meervallen buitelen in vier aquaria over elkaar heen, en voorzien een grote hoeveelheid verschillende gewassen van mest. Kruiden als Chinese Engelwortel en Vietnamese koriander zuiveren op hun beurt het water dat terugvloeit naar de vissen.
Ook in het restaurant werkt de organisatie vanuit alternatieve inzichten. Zo is de Japanse duizendknoop, die voor velen toch een plaag is, daar juist een gewild ingrediënt. En naast de reguliere, plantaardige keuken zijn er Neo Futurist Dinners. Op deze thema-avonden laten artiesten en koks hun visie voor de toekomst zien. Tijdens de meest recente editie, Ears of Earth, stonden bacteriën en oude grassen centraal. Op het menu: linzencamembert, Shepherd’s bread van beschimmelde tempe, en bevroren veenreukgras. Ontwerper en kok Philipp Kolmann wilde zo laten zien ‘dat schoon zijn schadelijker is dan vies’.
Verspreid over het hele Mediamatic-terrein staan blikvangers, duiventorens gemaakt van hergebruikt mycelium; het materiaal komt van een kweker die er paddenstoelen op groeit voor restaurants. Elke vrijdagmiddag is er een rondleiding langs deze en andere hoogtepunten van Mediamatic. Daarbij kun je, met een beetje geluk, kunstenaar Arne Hendriks zelf over de torens horen vertellen. Zelfs over de duif – ‘een waanzinnig dier’, zo stelt hij – moeten we anders gaan denken: ‘dat de mens zo negatief is over de duif zegt meer over de mens dan over de duif’.
Het programma van Mediamatic is hier te bekijken. Om een goed idee te krijgen van wat er gebeurt, kun je op vrijdagen om 16.00 uur naar een Open Friday Tour (entree 3,50 inclusief drankje). Eens in de zoveel tijd is er de Gentle Disco, waarbij je op het mycelium kan dansen dat voor de duiventorens wordt gebruikt. Elke donderdag is er het Open Aroma Lab, waarbij je je eigen geurtje kunt maken.
Video van lyk burggraaff: Medewerkers van Mediamatic vertellen over hun activiteiten (In Engels en Nederlands)